Analyse, Bestemmingen, Hotellerie

Club Med investeert in Guadeloupe

Met een groot meerdaags event en tientallen journalisten die uit verschillende landen waren overgevlogen, stelde Club Med midden november zijn vernieuwde en uitgebreide vakantiedorp La Caravelle in Guadeloupe voor. Het gaat om een investering van zo’n 47 miljoen euro waarmee Club Med zowel nieuwe appartementen bouwde als het volledige resort een grondige renovatie gaf. En het moet gezegd, het resultaat mag er wezen.

Door Steven Decraene, reporter Travel Magazine.

Henri Giscard d’Estaing, gedelegeerd bestuurder van Club Med, stond niet zonder trots te glimmen in het theater van La Caravelle tijdens de officiële heropening van het legendarische vakantiedorp. Sinds Club Med in 1973 aan dit prachtige zandstrand van Saint-Anne de eerste steen legde van een all-in resort, passeerden er elk jaar tienduizenden tevreden klanten. Het is zoals Henri Giscard d’Estaing het verwoordde: “Ici, c’est une place pour être heureux.” Zeker op dit moment, nu alle werkzaamheden zo goed als achter de rug liggen en de vernieuwde faciliteiten zowel modern als gezellig ogen. Geen gemakkelijke opdracht in een land waar de Creoolse traditie graag een mengeling van stijlen toont.

Oasis Zen

De grootste vernieuwing op La Caravelle heet de ‘Oasis Zen’. Een zone in het vakantiedorp waar geen kinderen toegelaten zijn en alles toegespitst is op het maximale comfort voor volwassenen. Zo zijn er 42 luxueuze kamers met zeezicht, een infinity pool met jacuzzi, een aangepaste gym en een Spa Club. De bedoeling is om hier volledig tot rust te komen. In dit gedeelte is er ook een à-la-carte restaurant dat vanaf ’s ochtends 9u30 tot ’s avonds 23u30 permanent open is. De prijzen voor wie een kamer in dit gedeelte van het vakantiedorp wil, liggen gemiddeld zo’n 30 procent hoger dan de andere kamers. Maar voor die prijs krijg je ook de mooiste kamers met de meeste luxe in een zeer rustgevende omgeving.

Club Med wijst er trouwens op dat het segment toeristen dat kiest voor een duurdere en hoogwaardige invulling van zijn vakantie stijgt. Meer en meer van hun klanten kiezen voor de Exclusive Collection Club Med, een formule waarbij ze op voorhand alle luxe willen boeken en toch zeker zijn van wat ongeveer de totaalprijs zal zijn.

We are family

Gezelligheid en genieten in familieverband blijft natuurlijk ook hoog op de agenda van veel reizigers staan. Maar zo merkt Club Med op, mensen willen kiezen op welke momenten ze willen ontspannen, rusten of actief bezig zijn met de rest van de familie. Wie met zijn gezin naar La Caravelle komt, heeft perfect de mogelijkheid om zijn dag in te delen naar zijn wensen en verlangens. ’s Ochtends wil het hele gezin misschien samen actief watersporten, waarna de ouders na de middag even willen dutten terwijl de kinderen ergens anders kunnen spelen op één van de vele terreinen op het domein. Het lijkt zelfs een strategie te zijn van Club Med: voldoende ruimte en mogelijkheden creëren zodat jong en oud zelf hun vrije tijd kunnen invullen.

Juist om gezinnen en families nog beter op te vangen, bouwde Club Med in La Caravelle 80 nieuwe kamers bij. Er zijn 12 suites en 68 superior rooms waarbij er voldoende ruimte is om binnen samen met het gezin te eten en te ontspannen. Een nieuwe Baby Club is ingericht om baby’s vanaf 4 maanden op te vangen en sowieso zijn er elke dag opvang en activiteiten voorzien voor alle kinderen van 4 maanden tot 17 jaar.

Guadeloupe, paradijs aan een azuurblauwe zee

Voor Club Med betekenen de Franse Antillen na de Dominicaanse Republiek en Mauritius de belangrijkste bestemming. Op het nabijgelegen Martinique biedt het resort Les Boucaniers veel mogelijkheden voor koppels, terwijl La Caravelle op Guadeloupe eerder op families gericht is. De joviale sfeer op de Franse Antillen maakt dat de service en alle geplande activiteiten zeer soepel verlopen. Op La Caravelle werken zo’n 400 Gentils Opérateurs (G.O) en Gentils Employés (G.E) die op elk moment met een glimlach de klanten bijstaan. Dankzij de leuk ingerichte strandbars met sfeervolle muziek en de bijhorende cocktails voelt iedereen zich hier in een tropisch paradijs.

De geuren en kleuren van het eiland Guadeloupe dringen op elke mogelijke manier door in het vakantiedorp. De nieuwe huisstijl die de Franse interieurarchitect Michael Malapert uittekende, zorgt voor veel warme kleuren en het gebruik van authentieke Antilliaanse materialen op het domein. Rondom de 380 kamers van La Caravelle kan je verpozen in exotische lounges, hippe bars en verzorgde restaurants.

De impact van La Caravelle op de lokale economie van het eiland valt niet te onderschatten. Waar Club Med kan, werkt het met lokale producten, bedrijven en werknemers. Zo waren er bij de renovatie ook 36 bedrijven uit Guadeloupe betrokken en zullen er na de werkzaamheden zo’n 74 extra jobs voor lokale inwoners bijkomen. Onrechtstreeks rekent de overheid ook nog eens op 250 andere jobs. Geen wonder dat er bij de opening alleen maar lovende woorden waren van de regionale autoriteiten voor de ondernemingszin van Club Med op Guadeloupe. Bovendien verbindt Club Med er zich toe om La Caravelle op een duurzame en ecologisch vriendelijke manier uit te bouwen. Projecten om stranderosie en de biodiversiteit in de omringende zeeën aan te pakken, zijn volop aan de gang.

Toekomst

De renovatie en uitbreiding van La Caravelle was volgens gedelegeerd bestuurder Henri Giscard d’Estaing onvermijdelijk. De vraag naar een leuke en zonzekere bestemming zoals de Franse Antillen blijft groot terwijl de concurrentie van klasrijke vakantieresorts in de Caraïbische regio toeneemt. Bovendien wil Club Med naast het traditionele Franse en overwegend Europese publiek ook meer klanten uit Canada en de Verenigde Staten aantrekken.

Voor België oogt de toekomst rooskleurig. Eric Georges, algemeen directeur Benelux van Club Med, is blij dat Air Belgium vanaf 7 december twee keer per week met een Airbus A340 vanuit Charleroi naar Guadeloupe en Martinique zal vliegen. Belgische reizigers kunnen zich dan een soms vervelende trip naar de luchthaven van Parijs-Orly besparen en zo rechtstreeks naar Guadeloupe vliegen. “De formule van Club Med is goed bekend bij de Franstalige Belgen, maar de jongste jaren groeien we ook in Vlaanderen. Wij willen op een bestemming als Guadeloupe een vakantie kunnen aanbieden die focust op de begrippen rust, familie, luxe en sportieve ontspanning. Met zo’n formule kan je alleen maar goed scoren.”

Comments