Cruise

CLIA ziet positieve vooruitzichten

De Cruise Lines International Association (CLIA) spreekt zich in haar 2021 ‘State of the Cruise Industry Outlook’ positief uit over de toekomst. Volgens CLIA-voorzitter Adam Goldstein staan de vakantiegangers te popelen om opnieuw op cruise te vertrekken van zodra de schepen weer uitvaren. De sector is klaar om haar medewerkers weer aan het werk te zetten en de gasten onvergetelijke ervaringen aan te bieden. De cruise-industrie stelde eind 2019 1,16 miljoen mensen te werk. Elke dag dat de schepen door de coronapandemie niet konden uitvaren, gingen wereldwijd direct en indirect 2.500 jobs verloren. De hoop is dat een groot deel onder hen snel weer aan de slag kan.

“Voor de cruisegemeenschap valt niet te ontkennen dat 2020 niet het jaar was dat we hadden verwacht. Toch verspilde de industrie geen tijd door haar koers aan te passen om de uitdagingen die voor ons liggen aan te pakken ”, aldus Kelly Craighead, president en CEO van CLIA. “De cruisegemeenschap implementeerde verbeterde protocollen op het vlak van volksgezondheid om mensen op de eerste plaats te houden, terwijl ze zich bleef richten op innovatie en verantwoord toerisme, waardoor cruisen de beste manier blijft om de wereld te ervaren. ”

Nieuwe protocollen en verantwoord toerisme zullen de toekomst van de sector bepalen. De rederijen hebben dusver 23,5 miljard USD geïnvesteerd in nieuwe technologieën en minder vervuilende brandstoffen. Ze hebben zich ertoe verbonden de uitstoot van CO² tegen 2030 te verminderen met 40 procent. Dat deze doelstelling geen loze belofte was, blijkt uit het tussentijds verslag.

49 procent van alle nieuwe schepen zullen vloeibaar aardgas als hun voornaamste brandstof gebruiken. 69 procent van de vaartuigen zijn intussen uitgerust met systemen om hun uitlaatgassen te reinigen vooraleer die worden uitgestoten. Bij de schepen die niet op LNG varen, bedraagt dit cijfer zelfs 96 procent. 99 procent van de vloot beschikt over installaties om het afvalwater te reinigen vooraleer het wordt geloosd. 58 procent van de nieuwe schepen is uitgerust om in de havens te kunnen overschakelen op walstroom. Wanneer we de volledige vloot bekijken, kan vandaag al één op drie schepen zijn motoren uitschakelen in de havens. Nog eens een kwart van de bestaande schepen zal in de nabije toekomst worden aangepast om gebruik te kunnen maken van het elektriciteitsnet op het vasteland.

© foto CLIA

Comments