Newsflash

China-reizen Belgische reisorganisatoren geannuleerd

De situatie met het nieuwe coronavirus verandert met de dag. ABTO wil als vertegenwoordiger van de georganiseerde reissector in België de reiziger op de hoogte houden en volgt de situatie op de voet. Onze leden reisorganisatoren passen hun programma’s aan aan het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

De Belgische gezondheidsautoriteiten zijn waakzaam en volgen de situatie in China en andere landen op de voet.

In Wuhan, de hoofdstad in de provincie Hubei in China, is er momenteel een epidemie met een nieuw coronavirus (2019-nCoV). Ook in andere gebieden van China en een aantal andere landen zijn gevallen bij mensen met een reisgeschiedenis naar Wuhan ontdekt. Op dit moment zijn er geen Belgische reizigers aanwezig in de getroffen gebieden van China.

China-reizen geannuleerd

In België zitten we in het laag seizoen wat reizen betreft. Bij de ABTO-leden stonden de meeste afreizen naar China pas met de Paasvakantie gepland. “ABTO leeft mee met de inwoners van de getroffen gebieden en de families van de slachtoffers. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet op en onze leden passen hun programma’s aan aan het reisadvies van Buitenlandse Zaken,” aldus Luc Coussement, voorzitter van de ABTO Board.

Het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken luidt vandaag: “Alle reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. Bovendien wordt landgenoten aangeraden om niet-essentiële reizen naar de andere Chinese provincies (uitgezonderd Hong Kong) uit te stellen.”

In functie van de duur van het advies en de afreisdatum worden de reizen naar China geannuleerd of omgeboekt. “De veiligheid en gezondheid van onze reizigers blijven de topprioriteit,” gaat Luc Coussement verder.Onze leden zullen hun klanten hiervoor persoonlijk contacteren om samen het best mogelijk alternatief te bespreken. Reizigers die reeds een China-reis hebben geboekt, kunnen met hun vragen terecht bij hun agentschap of reisorganisatie. We blijven ook de eventuele gevolgen voor andere landen nauwlettend in het oog houden.

Reizigers die niet via georganiseerde weg hebben geboekt, dienen zelf actie te ondernemen maar kunnen natuurlijk ook steeds terecht bij de ABTO-leden voor raad en daad.

Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei, ligt in vogelvlucht op een 1050 km van de Chinese hoofdstad Peking. Dat is even ver als pakweg Brussel-Barcelona, Krakau of Oslo. De maatregelen die de Chinese autoriteiten hebben genomen om besmetting en verspreiding van het coronavirus 2019-nCoV te voorkomen, hebben belangrijke gevolgen voor het vervoer, de economische activiteiten, de gezondheidszorg en het toerisme in het hele land.

Reizigers die tijdens hun reis of binnen twee weken na terugkeer uit China symptomen zoals koorts en moeilijke ademhaling ontwikkelen, worden geadviseerd telefonisch contact op te nemen met hun huisarts en hun reis te vermelden.

Wat is het Corona-virus ‘2019-nCoV’?

Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie virussen die over het algemeen verantwoordelijk zijn voor verkoudheden en griepachtige ziekten. Vooral mensen in kwetsbare groepen zoals ouderen of mensen met chronische ziekten kennen een verhoogd risico.

Er zijn verschillende soorten, waarvan MERS en SARS de bekendste zijn. In dit geval gaat het om een nieuw soort coronavirus waar nog niet zo veel van bekend is. De Latijnse naam corona verwijst naar de vorm van het virus, het lijkt een beetje op een kroon.

De FOD Volksgezondheid heeft een lijst met vaak gestelde vragen over dit coronavirus gepubliceerd, die regelmatig wordt bijgewerkt: https://www.health.belgium.be/nl/veelgestelde-vragen-over-het-nieuw-coronavirus

Comments