Cruise

Carnival-rederijen schrappen afvaarten vanuit Canadese havens

Holland America Line, Seabourn en Princess Cruises schrappen voor de rest van het jaar alle afvaarten die vertrekken of eindigen in een Canadese haven. De maatregel slaat op de cruises in Alaska en Canada/New England, maar eveneens op enkele trans-Atlantische oversteken en cruises in de Stille Oceaan waarbij gasten ontschepen in Canada. De annuleringen volgen op de eerdere beslissing van dat land om tot en met februari 2022 geen cruiseschepen met meer dan 100 opvarenden op zijn grondgebied toe te laten.

De aankondiging betekent onder meer dat er deze zomer geen cruises tussen Vancouver en Alaska varen. Opvallend is dat de rederijen van de Carnival Corporation de Alaska-cruises vanuit Seattle nog niet hebben afgelast. De cruise-industrie onderhandelt enerzijds met de Amerikaanse overheid over de mogelijkheid om de US Passenger Vessel Service Act deze zomer tijdelijk op te schorten. Deze cabotagewet bepaalt dat schepen die niet onder de Amerikaanse vlag varen geen reizen kunnen organiseren die starten en eindigen in de Verenigde Staten zonder een bestemming buiten de VS aan te lopen. Anderzijds praten de maatschappijen ook met Canada over een toelating voor een technische stop waarbij geen passagiers aan land zouden gaan. Ook die maatregel zou hen in regel stellen met de zogenaamde Jones Act.

Daarnaast zijn de rederijen van plan om landpakketten in Alaska aan te bieden. Holland America Line en Princess beschikken er onder meer over lodges in Kenai Fjords National Park, McKinley National Park en Fairbanks. Deze landtours – zonder de aansluitende cruise weliswaar – zouden de rederijen toelaten toch nog wat inkomsten te genereren en hun personeel in deze logiesverblijven aan de slag te houden. Jan Swartz, President Princess Cruises: “Princess vaart al meer dan 50 jaar naar Alaska en de ongelofelijke Last Frontier maakt deel uit van ons trotse erfgoed. We begrijpen hoezeer Alaska afhankelijk is van de cruise-economie. We willen er dan ook alles aan doen om onze zakenpartners en de gemeenschappen in Alaska te helpen.”

© foto Holland America Line

Comments