Cruise

Carnival Corporation stelt cruiseschepen ter beschikking als tijdelijke ziekenhuizen

De Carnival Corporation stelt een aantal schepen ter beschikking als tijdelijke ziekenhuizen indien de Amerikaanse overheid dit zou verzoeken. Het cruiseconcern heeft een aantal schepen van Carnival Cruise Line, Holland America Line, Princess Cruises en P&O Cruise Australia aangewezen als drijvende hospitalen. Zij moeten de ziekenhuizen aan land ontlasten indien nodig. Carnival zal bovendien een deel van de kosten op zich nemen en onder meer de bemanningsleden inzetten voor het onderhoud en de catering. Het is niet de eerste keer dat cruiseschepen tijdelijke huisvesting bieden. Onder meer na de orkaan Katrina deed het Federal Emergency Management Agency (FEMA), vergelijkbaar met onze civiele bescherming, al een beroep op Carnival om tijdelijke huisvesting te verstrekken.

Eerder raakte bekend dat in Italië een ferry van Grandi Navi Veloci (GNV), een ferrydochter van de MSC-groep, wordt omgevormd tot tijdelijk ziekenhuis in de haven van Genua. Indien nodig zullen drie GNV-schepen worden ingezet. Indien het coronavirus zich verder verspreid wordt overwogen om ook de MSC Opera in te zetten als hospitaalschip.

Op dit ogenblik liggen ruim 300 schepen werkloos in havens of zijn ze aan het ronddobberen voor de kusten. Honderdduizenden bemanningsleden brengen hun dagen door met trainingen en het onderhoud van de schepen. De rederijen willen namelijk dat hun schepen klaar zijn om wanneer het virus is geweken, meteen terug gasten te ontvangen. In hun vrije tijd kunnen de bemanningsleden genieten van de faciliteiten van het schip, worden volgens een beurtsysteem specialiteitenrestaurants opengesteld en zelfs shows opgevoerd.  Diverse crewleden hebben hierover al blog- en vlogberichten verspreid.

Royal Caribbean heeft de bemanningsleden aan boord van haar schepen intussen meegedeeld dat ze in de mate van het mogelijke vanaf volgende week mensen naar huis wenst te sturen. Enerzijds zijn de bemanningsleden blij dat hun (voorlopig) 30 dagen aan boord zonder klanten wordt ingekort en ze hun familie terugzien, maar uit reacties blijkt ook dat de zeelui zich op dit ogenblik veilig voelen aan boord. De medische teams meten dagelijks de temperatuur van alle opvarenden, er zijn geen besmettingen en er komen ook geen nieuwe mensen aan boord die het coronavirus kunnen meebrengen.

© foto Carnival Cruise Line

Comments