Cruise

Caraïbische eilanden moeten zich heruitvinden in post covid-era

De cruiserederijen hopen voor het einde van het jaar hun cruises naar de Caraïben en Bahama’s te hervatten. De eerste cruiseregio in de wereld kon deze week dan ook niet ontbreken op Seatrade Cruise Virtual. In een panelgesprek gaven de eilanden en rederijen uitleg bij hun plannen voor een veilige terugkeer. Volgens Marie McKenzie, VP Global Ports & Caribbean Government Relations bij de Carnival Corporation is het opheffen van het ‘No-Sail Order’ maar één aspect van de heropstart. Daarnaast moeten de rederijen hun schepen opnieuw operationeel maken, de voorgestelde gezondheidsmaatregelen implementeren en de bemanningen terughalen. Een derde onderdeel is de goedkeuring van de eilanden in het Caraïbisch gebied. Omdat de meeste eilanden autonome staten zijn, kan elke bestemming bovenop de algemene richtlijnen nog specifieke eisen opleggen.

Belangrijk in de terugkeer is volgens Carlos Torres de Navarra, industry consultant en voorheen actief bij Carnival en Royal Caribbean, het wederzijds vertrouwen. De protocollen die de rederijen hebben uitgewerkt, moeten garanties bieden dat de passagiers het coronavirus niet zullen importeren. Toerismeminister Clarice Modeste-Curwen van Grenada heeft er alle vertrouwen in dat de rederijen alles in het werk stellen om de veiligheid van de eilanden te verzekeren. Ze verwijst daarbij ook naar de goede afspraken die na de uitbraak zijn gemaakt voor de repatriëring van bemanningsleden.

Volgens Marie McKenzie zal de terugkeer van de schepen bovendien gefaseerd gebeuren. Net als in Europa zullen de grote schepen op de eerste afvaarten met een gereduceerd aantal passagiers varen. “De rederijen kunnen zich geen fouten veroorloven. Het uiteindelijke doel is de passagiers prachtige bestemmingen te laten ontdekken zoals voorheen, maar op een veilige manier.”

Julie-Ann Burrowes, cruise advisor voor Caribbean Village wijst in dit verband op het continue overleg tussen de betrokken partijen. De cruiserederijen doen volgens haar een enorme inspanning om het virus onder controle te houden, maar zal de vakantieganger vertrouwen hebben in de protocollen die de rederijen en de eilanden hebben uitgewerkt? Burrowes hoopt alvast dat alle spelers daarin slagen in het licht van het economisch belang van de cruise-industrie voor de eilanden.

Maar de bedrijvigheid zal niet meer dezelfde zijn als voor de coronacrisis en touroperators zullen hun excursies moeten aanpassen aan het nieuwe normaal. De sprekers zien hierin een opportuniteit voor de lokale ondernemers om hun producten te vernieuwen en verbeteren. Volgens de Toerismeminister moeten de bedrijven en aanbieders van excursies zichzelf heruitvinden. Ze moeten meer aandacht besteden aan duurzaamheid en ecotoerisme, massabijeenkomsten vermijden en initiatieven uitwerken voor kleine groepen. Elk eiland heeft voldoende troeven om deze uitgangspunten op een verschillende en unieke wijze in te kleuren.

© foto FCCA

Comments