Cruise

Canada bant cruiseschepen tot maart 2022

Zoals donderdag al aangekondigd in de Cruise Newsletter heeft Canada in haar strijd tegen Covid-19 de ban op cruiseschepen verlengd. Niemand had echter verwacht dat de maatregel zo drastisch zou zijn. Het land ontzegt tot 28 februari 2022 alle cruiseschepen met meer dan 100 opvarenden de toegang tot zijn wateren. Daardoor beperkt Canada in belangrijke mate de mogelijkheden om de volgende twaalf maanden in Alaska en Canada/New England te cruisen. Ook de Grote Meren, de Saint Lawrence en het Canadese poolgebied worden verboden terrein. Daarbovenop mogen particuliere vaartuigen met meer dan twaalf opvarenden ook de Canadese kustwateren inclusief Nunatsiavut, Nunavik en de kust van Labrador niet bezoeken.

In een reactie zegt de minister voor Transport dat de gezondheid en veiligheid van de Canadezen en de mensen die werken in de havens de absolute prioriteit zijn. Volgens de regering bedreigen de cruiseschepen in Canadese wateren het gezondheidssysteem. De overheid voegt er wel aan toe dat de maatregelen in de loop van het jaar kunnen worden versoepeld indien de verspreiding van de Covid-pandemie afneemt. De regering raadt Canadese inwoners ook af om in afwachting van een versoepeling op cruise te vertrekken in het buitenland. Ferry’s worden beschouwd als essentieel personenverkeer en kunnen wel blijven varen mits inachtneming van de coronamaatregelen.

De beslissing betekent dat cruiseschepen aan de Canadese westkust de provincie Brits-Columbia niet mogen bezoeken op hun routes naar Alaska. Daarmee vervalt Vancouver als inscheephaven en geldt een vaarverbod in een deel van de Inside Passage. Deze 1.500 km lange zeestraat loopt van Washington State via British Columbia tot in Alaska. Ketchikan wordt de dichtste bestemming die schepen op hun vaarschema’s vanuit Seattle en San Francisco kunnen aanlopen.

Rederijen als Holland America Line en Princess Cruises die tijdens de zomermaanden met zes tot acht schepen in Alaska varen, zijn de grootste slachtoffers. De Carnival Corporation reageert ontgoocheld op de beslissing en vooral de looptijd van het verbod. In een reactie zegt het concern dat de cruise-industrie omvangrijke veiligheidsprotocollen heeft uitgewerkt om te waken over de gezondheid van haar opvarenden en de gemeenschappen die zij bezoekt. De groep is alvast van plan haar lodges in Denali National Park, Fairbanks en Kenai Fjords National Park open te houden voor landvakanties in het binnenland van Alaska en op die manier de duizenden werknemers te steunen die hun brood verdienen in het toerisme.

De Royal Caribbean Group kan begrip opbrengen voor de beslissing van de Canadese regering in haar strijd tegen Covid-19, maar wijst ook op de economische gevolgen. De maatregel treft vooral Vancouver. Het verlies voor de haven en de stad wordt geraamd op ruim 2 miljard euro. Port of Vancouver wil samen met de andere havenbesturen in Canada uniforme protocollen uitwerken die het cruisen opnieuw moeten mogelijk maken van zodra de situatie dit toelaat. Aan de oostkust van Canada zullen vooral de havens en steden rond de Saint Lawrence de gevolgen voelen. Cruise the Saint Lawrence spreekt van circa 100.000 hotelovernachtingen in en rond Québec en Montréal die nu verloren gaan.

© foto Princess Cruises / Holland America Line

Comments