Bestemmingen

Châteaucation by Inge

Châteaucation by Inge

Bubbelvakantie en staycation, het zijn twee begrippen waar we sinds de zomer 2020 niet meer rond kunnen. Inge Bracke (Jempi Reizen) greep de trend met beide handen en startte, op vraag van cateraar De Feestarchitect, zo’n bubbelvakantie-product in eigen land op. Niet in luxueuze tenten, oude caravans of houten chalets, maar in een kasteel uit 1270.

Château Jemeppe, in privé eigendom en recent andermaal gerenoveerd (budget: 18 miljoen euro) fungeerde tot de coronapandemie als gegeerde event-locatie. Met 60 kamers, verspreid binnen de historische slotgracht en in de omliggende gebouwen, een ruime parking en XXL-tuin waren de mogelijkheden dan ook groot en groots. De covid19-crisis dreef de eigenaar naar een b&b-formule waarbij de maaltijdservice werd uitbesteed aan traiteur De Feestarchitect uit Destelbergen. Die formule ging in juli 2020 van start, twee maanden later rinkelde de telefoon bij Inge Bracke. “Of ze geen zin had om de krachten te bundelen?”. Inge zei ja, de bubbelvakantie Château Jemeppe was geboren. “Ik heb meteen de ganse hospitality en marketing inclusief de reservaties overgenomen”, vertelt Inge die namiddag in de roze salon in een van de torens van het indrukwekkend pand. “Plots werd rivaal Booking.com een partner (lacht)…Maar een paar weken later kregen we de horecasluiting op ons bord, en moest alles herdacht worden.” De formule van het pop-up kasteelhotel werd meteen gereorganiseerd. De full bar werd een self service systeem, het zwembad en sauna werd op reservatie ‘per bubbel’ gezet, en de maaltijden zouden voortaan op de kamer geserveerd worden.” En zo gebeurde. Sindsdien halen de gasten netjes hun hapjes en voorgerecht op in de keuken, beslissen ze het hoofdgerecht en krijgen ze dit wat later, net als het dessert, op de kamer -of in een gescheiden aanpalende kamer, geserveerd. ‘s Ochtend herhaalt de procedure zich voor het ontbijt.

“Het is atypisch, en zeker niet wat wij gourmands gewoon zijn én beogen”, lacht Inge. “Maar de nood om eens weg te zijn is zo hoog, dat velen er die kleine ‘aanpassingen’ graag bijnemen. Het zit ook wat tussen de oren; doch met een beetje goede wil, kan het super romantisch worden. Maar geloof me, zodra de wet het ons toelaat, schakelen we meteen weer over op de klassieke restaurant-formule.”

Inge vervult ondertussen reeds maanden de rol van gastvrouw, en recent werd het contract verlengd tot eind september 2021. “We bekijken ook de opties voor daarna”, zegt Inge. Of deze switch van reisorganisator naar kasteeldame een mooie opportuniteit of een commerciële nood was, draait Inge eerder in de richting dat ze al lang op zoek was naar een sidekick naast het reiskantoorwerk. De coronapandemie versnelde dat proces. Of zoals Johan Cruijff het zo mooi onder woorden bracht: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’.

Bubbelvakantie Château Jemeppe kan door elke reisagent verkocht worden, Inge voorziet een commissie. Contact en info: https://jempireizen.be/chateau-jemeppe/

Foto’s © Gerrit Op de Beeck

 

Comments