Aviation

Brussels Airlines de komende maanden aanzienlijk kleiner

Een herstructurering op maat van de verwachte vraag. Dat is de kern van het plan dat de luchtvaartmaatschappij de komende jaren in de lucht moet houden. De maatschappij schrapt 22 bestemmingen en verkleint de vloot van 54 naar 38 vliegtuigen. Er staan ook 1000 jobs op de tocht.
De extreem negatieve impact van de coronavirus-crisis op de financiën van het bedrijf en de aanhoudend lage vraag naar vliegreizen dwingen Brussels Airlines om substantiële en noodzakelijke maatregelen te nemen om het voortbestaan van de maatschappij te garanderen.
Om Brussels Airlines een toekomst te geven, moet de maatschappij haar kosten structureel verlagen om competitief te zijn.
Om de huidige ongeziene crisis te doorstaan vraagt de maatschappij bovendien de steun van zowel haar aandeelhouder Lufthansa als van de Belgische overheid. In het kader van haar transformatieplan pakt Brussels Airlines daarom haar kostenstructuur structureel aan en optimaliseert de maatschappij haar netwerk door niet of nauwelijks winstgevende routes te schrappen.
In lijn met die netwerkreducering, zal Brussels Airlines ook haar vloot reduceren met 30%. De totale omvang van het bedrijf, en als gevolg ook haar personeelsbestand, zal 25% kleiner worden.
De onderneming zegt er wel alle vertrouwen in te hebben dat ze met haar transformatieplan 75% van de tewerkstelling zal kunnen veiligstellen en opnieuw op een rendabele manier zal kunnen groeien zodra de vraag naar vliegreizen zich heeft hersteld tot een niveau van “het nieuwe normaal”, naar verwachting vanaf 2023.
Structureel winstgevend worden is een essentiële voorwaarde om de toekomst van het bedrijf en van nieuwe investeringen veilig te stellen, alsook om zich te beschermen tegen mogelijke toekomstige tegenslagen.