Bestemmingen

Bosbranden Australië: aangepast reisadvies

Vrijdag 3 januari heeft België het reisadvies voor Australië aangepast. Het ministerie adviseert enkel noodzakelijke reizen richting de staat New South Wales en de andere geteisterde gebieden te maken. Bepaalde delen van Australië worden momenteel geteisterd door bosbranden, die al meer dan één miljoen hectare land hebben verwoest. Vooral de oost- en zuidkust van Australië worden zwaar getroffen, meer bepaald New South Wales (Sydney), Victoria, South Australia, Tasmania en Queensland. Intussen worden tienduizenden bewoners en toeristen van New South Wales geëvacueerd. In bepaalde delen van het land is de noodtoestand uitgeroepen, die duurt voorlopig tot 9 januari maar kan verlengd worden.

“Als u zich in een risicozone bevindt, is het absoluut noodzakelijk om op de hoogte te blijven van de gevaren en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen. Er heerst bijvoorbeeld op vele plaatsen een algemeen verbod om vuur te maken. De lokale overheid kan ook de toegang tot nationale parken beperken, snelwegen sluiten en rampgebieden evacueren,” aldus de FOD Buitenlandse Zaken.

Klik hier voor de laatste updates van Buitenlandse Zaken en hier voor meer informatie over getroffen zones waar toeristen momenteel niet langer naartoe kunnen reizen.

Hans van der Stock (Live To Travel): “We hebben momenteel een dertigtal klanten die op rondreis zijn door Australië, waarvan de meeste zich bevinden in het gebied dat het zwaarst geaffecteerd is door de bosbranden (New South Wales). In de nieuwsbulletins zien de beelden er extreem dramatisch uit en laat me duidelijk zijn dat er zich wel degelijk een drama afspeelt, maar Live To Travel heeft voor slecht vier van de dertig klanten de route moeten aanpassen. Met andere woorden: 26 klanten werken de reis af zoals gepland. Concreet is er tot nader order geen negatief reisadvies en gaan alle geplande vertrekken gewoon door. Ja, er wordt aangeraden om New South Wales te vermijden, maar we zitten er samen met onze lokale partners bijzonder kort op en uiteraard zorgen we ervoor dat onze klanten niet terechtkomen in de echte probleemgebieden. Voor de geplande vertrekken in januari en februari, zo’n veertig reizigers, wil slechts één klant annuleren en hebben we vooralsnog in slechts drie dossiers aanpassingen van de reisroutes doorgevoerd. Het gaat dan vooral om wijzigingen van de route in New South Wales en Kangaroo Island, dat zwaar getroffen werd door de bosbranden.”

Marie Lebrun (Antipodes Voyages): “De bosbranden zijn het voorbije weekend nog heviger geworden, en dan voornamelijk op het toeristische eiland Kangaroo Island. Maar gisterenavond en afgelopen nacht heeft het veel geregend op de meeste plaatsen. Daardoor zijn sommige branden nu geblust of is de omvang verkleind.  Het Flinders Chase National Park, gelegen in het westen van het eiland, werd zwaar getroffen, maar het eiland is groot (140 km van oost naar west) en er is nog zoveel te doen en te zien op Kangaroo Island! De reisroutes van onze klanten werden/worden aangepast en focussen zich nu op het oostelijke deel van het eiland dat niet werd getroffen door de brand en momenteel ook niet wordt bedreigd. Ook de ferry’s varen zoals gewoonlijk. Sommige van onze klanten bezoeken het eiland zelfs vandaag. De veiligheid van onze klanten is onze prioriteit: we volgen dagelijks de situatie en als we geen veiligheid kunnen garanderen, bieden we een alternatieve oplossing voor onze klanten. De media tonen Australië als een land dat volledig in brand staat, maar het is belangrijk op te merken dat veel gebieden niet of niet meer door branden worden getroffen en dat de meeste toeristische plaatsen nu open en veilig zijn. In de Blue Mountains bijvoorbeeld is de situatie nu genormaliseerd. In Victoria zijn de belangrijkste toeristische plaatsen ook open en veilig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt toeristen om niet naar de belangrijkste getroffen gebieden in New South Wales te reizen. Meer informatie over deze gebieden vindt u via www.rfs.nsw.gov.au.”

Foto’s © Antipodes Voyages

Comments