Analyse

Bordeaux: wijn, water en werelderfgoed!

Negen reisagenten trotseerden donderdag 27 juni de tropische temperaturen voor een studiereis naar Bordeaux, de hoofdstad van Nouvelle-Aquitaine. De uitnodiging kwam van NMBS Internationaal, Thalys en Atout France. Bedoeling: de stad en de omliggende (wijn)regio ontdekken en de eerste rechtstreekse Thalys van Bordeaux naar Brussel-Zuid – een treinreis van net geen vier uur – uittesten. Julie Van Haesebroeck (NMBS Internationaal) en Houda Draouil (Thalys International) vergezelden en vernamen dat het meer dan goed was.

Door Lieve Boelens (senior reporter)

Meteen na aankomst gaat het richting ‘Cité du Vin’. Kan ook moeilijk anders in een wijnstad en een regio waar namen als Margaux, Saint-Emilion, Entre-deux-Mers je doen verlangen naar een goed glas wijn. De glazen toren van ‘Cité du Vin’ – aan de oever van de Garonne – lijkt op een wijnkaraf. Tijdens een parcours van 3000 vierkante meter ontdekt de bezoeker via gigantische schermen, touchscreens, voorwerpen, kunst en tekeningen, wijn als levend erfgoed. Een interactieve reis door de tijd, wijngebieden, diverse wijnculturen, wijn en religie, … Daarnaast zijn er ook workshops, tijdelijke exposities, evenementen. Zeker doen: het belvedère op de 8ste verdieping waarbij je Bordeaux ontdekt in 360 graden terwijl je geniet van een glas wijn of druivensap. Trek 2 à 3 uur uit voor een museumbezoek. Ook leuk met kinderen.

Het is tijd voor een croisière-aperitief en ‘Yacht de Bordeaux’ ontvangt ons in stijl met wijn en zeevruchten. Vanaf de Garonne bewonderen we de elegante, statische rij classicistische huizen in ‘blonde’ zachte steen: symmetrisch, streng, monumentaal, eenvoudig gedecoreerd en met een heldere architectonische ordening, Werelderfgoed. Ze staan in een bocht van de rivier die de inwoners de ‘maansikkel’ noemen. Pronkstuk is de Place de la Bourse met een imposante fontein met de drie gratiën. Daar tegenover zorgt de Miroir d’Eau voor afkoeling. We varen onder de Pont de Pierre, gebouwd op bevel van Napoleon Bonaparte, ze overspant de Garonne met 17 bogen. De klokkentoren van de basiliek Saint-Michel, la Flèche, 114 meter hoog, kunnen we niet missen.

Dag twee ontdekken we de wijnregio Entre-deux-Mers. Geen zeeën, wel twee rivieren: de Garonne en de Dordogne, een glooiend landschap vol wijngaarden, middeleeuwse bastides, romaanse kerkjes, versterkte molens. We starten aan Station Vélo de Créon, een perfect uitgerust verhuurkantoor met fietsen voor iedereen en professionele service. Een korte fietstocht tot de indrukwekkende abdij van Sauve-Majeure, een benedictijnenabdij uit de 11de eeuw, gelegen op de weg naar Compostella. Alleen al de koornis, een harmonieus geheel van openingen, blinde boogjes en kapitelen versierd met viervoeters en acrobaten, griffioenen en planten, is een bezoek waard. Een paar kilometer verder ontvangt kasteelheer Loïc de Roquefeuil ons in zijn Château de Castelneau, dat naast wijn, een gîte en gastenkamers heeft. Zijn echtgenote Diane zorgt voor een uitstekende lunch vergezeld van ‘hun’ wijnen. Voor een bezoek aan het kasteel van Cadillac is er geen tijd, wel voor uitleg en wijn proeven in Maison des Vins de Cadillac. We  verkennen la Route des vins de Bordeaux en Graves et Sauternes. 2000 jaar geleden werden hier de eerste wijnstokken van Bordeaux geplant. Dat de regio inspanningen doet voor bezoekers beleven we zelf. Kajakken op de Ciron en – zowat uniek in de wereld – zich in Château Rayne Vigneau met touwen omhoog hijsen om in de kruin Grand Cru Classé de Sauternes te proeven. Als toemaatje kregen we er een masterclass over hun Sauternes.

Kers op de taart op zaterdag is een rit door Bordeaux in 2pk, inclusief chauffeur met streepjestrui en pet. Je rijdt langs de oever tot de Place de la Bourse, het Monument aux Girondins met de zuil en twee fonteinen, het Grand Théâtre, een van de mooiste van Frankrijk. De chauffeur is eigenlijk een privégids. Leuk. Kijken en bekeken worden. Nog even tijd voor een klim naar de top van de klokkentoren Pey-Berland bij de kathedraal (233 treden) en dan naar het station voor de eerste rechtstreekse Thalys van Bordeaux naar Brussel. We worden er naast een lunch getrakteerd op een Lillet, een aperitief dat honderd jaar geleden in het zuiden van de regio Bordeaux werd uitgedacht.

Reacties van de reisagenten

“Voor MICE zie ik hier heel wat mogelijkheden: een riviercruise, een fietstocht, een bezoek aan de schitterende abdij Sauve-Majeure, meteen ook de ideale locatie voor een miniconcert of een diner. Bordeaux is geen evidente keuze, maar de ‘Cité du Vin’ of een wijndomein verkennen is een interessante piste”, aldus Peter Van Remortel, BCD MICE Antwerpen.  “De rechtstreekse trein is ideaal, maar na de zomer kan het ook vanuit Lille.”

“Bordeaux lijkt me een prima bestemming voor een citytrip, en met de trein gaat het sneller dan met het vliegtuig”, zegt An Godts, Hobo Reizen Leuven. “Maar ik denk dat je beter een auto huurt voor activiteiten buiten de stad. Alles waar we tijdens de studiereis van konden proeven – letterlijk en figuurlijk – was af. En natuurlijk, te weinig tijd. Een strakker tijdschema was misschien een optie geweest.”

Brigitte Van Vlierden, b-ways Maasmechelen was aangenaam verrast door het opengooien van de stad naar de Garonne. “Een directe verbinding Brussel-Bordeaux, het hele jaar door, zou ideaal zijn voor mijn business- en leisureklanten. De Cité du Vin had ik me qua architectuur indrukwekkender voorgesteld, maar fijn vond ik het accent op een minder bekende wijstreek, Entre-deux-Mers. Top was de masterclass in Rayne Vigneau en origineel het idee van de boomkruin. Ook voor MICE.”

Een zeer mooie stad die je zeker moet leren kennen, zegt Marie-Hélène Vella, BCD Travel Brussel. “Mijn klanten laat ik wijn proeven en de geschiedenis van de stad ontdekken. Een huurwagen hoeft niet. Er zijn treinen naar diverse bestemmingen en georganiseerde uitstappen. Leuk zijn de fietsroutes en een uitstekend idee is een ritje in een 2pk  met chauffeur, je kan makkelijk iets vragen over wat je ziet.”

“Ik wou Bordeaux al lang bezoeken, en de rechtstreekse verbinding is een plus. Wat zijn we verwend geweest door de drie organisatoren. Het begon al op de trein en alles wat we ons konden wensen was er, drie dagen lang”, vindt Olivier Vandenbulcke, Voyages Olivier Brussel. “Ik wil trouwens alle deelnemers bedanken: iedereen sprak de taal van de ander, een heel prettige ervaring. Eens geen taalgrens. En ik ben er nu van overtuigd dat Bordeaux, en omgeving, heel wat troeven heeft, en ook minder voor de hand liggende activiteiten.”

De organisatoren

“Naar aanleiding van de eerste rechtstreekse Thalys Brussel-Bordeaux wilden we als distributeur iets doen, maar aangezien we enkel voor het transport zorgen, spraken we onze partner Atout France aan. We vroegen hen de deelnemers inspiratie te bezorgen”, aldus Julie Van Haesebroeck (NMBS Internationaal, accountmanager). “We hebben zelf ondervonden dat het aanbod ruim voldoende is om een week te vullen. Mijn top 3: een bezoek aan Cité du Vin, flaneren in de binnenstad en fietsen buiten de stad, wat we zelf ook deden.”

Houda Draouil (Thalys International, accountmanager): “Met de rechtstreeks Thalys willen we de twee steden Brussel en Bordeaux dichterbij brengen, snel én ecologisch. Ons motto ‘More Europe for More’ staat voor Europese bestemmingen ontdekken en mensen dichter bij mekaar brengen. Bordeaux is een ideale stad voor een citytrip, zelfs de New York Times vindt dat. De rechtstreekse trein rijdt elke zaterdag (h/t) tot 31 augustus. En we ondervonden zelf dat een week vullen met activiteiten en bezoeken geen probleem is. Een auto is overbodig, er zijn goede verbindingen met regionale treinen. Een must is wandelen in het historisch centrum van Bordeaux of een 2pk reserveren, met plaatselijk vervoer Entre-deux-Mers verkennen en uiteraard wijn proeven bij de eigenaar van een wijngaard.’

In het kort

Periode: 27 tot 29 juni

Thalys en TGV heen, 2de klas, terug in Thalys 1ste klas

Deelnemers: An Godts (Hoboreizen Leuven), Arlette Veltjen (Travel Counsellor Antwerpen), Marie-Claire Van Hecke (Ictam Travel Brussel), Brigitte Van Vlierden (b-ways Maasmechelen), Olivier Vandenbulcke (Voyages Olivier Sint-Pieters-Woluw), Marie-Hélène Vella (BCD  Travel Brussel), Frederik Delsard (American Express Global Business Travel Sint-Stevens-Woluwe), Peter Van Remortel (BCD MICE Antwerpen), Alain Fensie (American Express Global Business Travel Sint-Stevens-Woluwe).

Begeleiding: Julie Van Haesebroeck (NMBS Internationaal, accountmanager) en Houda Draouil (Thalys, accountmanager)

Hotel: Golden Tulip **** Bordeaux

MEER INFO

NMBS Internationaal: nmbs-internationaal.be/agent
Thalys: www.thalys.com
Atout France: www.atout-france.fr

Comments