Cruise

Bijna vijf miljard verlies voor Royal Caribbean Group

De Royal Caribbean Group leed in 2020 een nettoverlies van 5,8 miljard USD (4,7 miljard euro). Dit heeft de rederij meegedeeld naar aanleiding van de bekendmaking van haar jaarresultaten. Maar er is ook licht aan het einde van de tunnel. CEO Richard Fain: “De Covid 19-pandemie heeft een pijnlijke en diepgaande impact op onze wereld en ons bedrijf. Deze crisis is ongetwijfeld de moeilijkste in de geschiedenis van onze onderneming. Maar we zijn onder de indruk en dankbaar voor de manier waarop ons team deze ongekende uitdagingen aanpakt. We hebben vertrouwen in het vermogen van ons bedrijf om zich te herstellen en terug te keren naar het positieve traject dat we eerder hadden doorlopen. We worden hierbij aangemoedigd door de scherpe daling van het aantal Covid-gevallen en de groeiende beschikbaarheid van vaccins.”

De maatschappij zegt veel geleerd te hebben uit de heropstart van Royal Caribbean in Singapore en de afvaarten van dochter TUI Cruises in de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden. Volgens Michael Bayley, CEO van Royal Caribbean International, is de rederij over de hele wereld in gesprek met regeringen over de heropstartmogelijkheden. Wat er de jongste weken wereldwijd gebeurt met Covid-19 omschrijft Bayley als nieuwe mogelijkheden.

Concrete data voor de herneming van de activiteiten zijn er nog niet. Wel zegt Royal Caribbean dat het een gefaseerde heropstart wordt. Daarbij zullen de schepen in een eerste fase met een beperkt aantal gasten varen, aangepaste vaarschema’s volgen en verhoogde veiligheids- en gezondheidsprotocollen hanteren. In de Verenigde Staten verwacht Royal Caribbean eerstdaags de technische details van de gezondheidsdiensten (CDC) met betrekking tot de proefvaarten. Dit is een volgende belangrijke stap naar de heropstart van de activiteiten in Noord-Amerika.

Uit een enquête onder haar 70.000 bemanningsleden blijkt intussen dat 98 procent een verplichte Covid-vaccinatie een goede zaak vindt. 4.000 onder hen zijn intussen reeds gevaccineerd in hun land van herkomst. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat iedereen staat te popelen om weer bij de Royal Caribbean Group aan de slag te gaan.

© foto Royal Caribbean International

Comments