Analyse, Bestemmingen, Studiereis

BelcoTravel & Tours Famtrip: Noord-Ierland verrast en verwarmt

De acht reisagenten die van 11 tot 14 oktober Noord-Ierland konden ontdekken met BelcoTravel & Tours zijn vol lof over de famtrip. Op het programma: een kennismaking met de prachtige en vaak woeste natuur, wandelen in steden als Belfast en Derry-Londonderry met hun oude en recente geschiedenis, whiskey proeven en smullen van de lekkere keuken. Plus verbaasd staan over de vriendelijkheid van de Noord-Ieren. Geen wonder dus dat de HBO-serie ‘Game of Thrones’ met drama, intriges en avontuur net deze regio uitkoos voor opnames.

“Wij bieden enkel programma’s aan voor Ierland en Groot-Brittannië, dus de Republiek Ierland, Noord-Ierland, Engeland, Schotland, Wales en de Kanaaleilanden. De Republiek Ierland met vooral mooie kusten komt vaak aan bod in onze studiereizen, maar de kusten van Noord-Ierland zijn minstens even mooi, de Coasts of Antrim met onder andere de Causeway Route bijvoorbeeld”, aldus Rik Coppens, general manager van BelcoTravel & Tours. “Maar reisagenten weten niet altijd dat Noord-Ierland synoniem is voor een prachtige en unieke natuur, cultuur, lekker eten, vriendelijke mensen en goede plekken om te logeren. En vooral: het is een absoluut veilige bestemming. Misschien moeten we een aantal mensen daar nog van overtuigen.”

Gids Dee Morgan heet de reisagenten welkom op Dublin Airport en tijdens de anderhalf uur durende rit naar Belfast vertelt ze meteen enthousiast over Noord-Ierland als ‘the best kept secret’. Vroeger misschien niet zo’n echt toeristische bestemming, maar nu zit de regio in de lift, zeker ook door series als ‘Game of Thrones’ en ‘The Fall’. Eerste stop is Belfast met bij de kathedraal  ‘cobbled streets’ en veel pubs, dan volgen de universiteit, de arbeiderswijken Falls en Shankill en de Peace Wall tussen beide. Een toeristische attractie door de ‘murals’, gevelgrote muurschilderingen met vaak een politieke boodschap. Logeren doen we in het meest gebombardeerde hotel in de wereld, het Europa Hotel, maar nu net als de rest van Noord-Ierland veilig voor toeristen. De volgende dag brengen we een bezoek aan ‘Titanic Belfast’, een interactief museum  op de scheepswerven waar meer dan honderd jaar geleden het grote schip werd gebouwd. In Derry-Londonderry wandelen we op de stadswallen en waar Bloody Sunday voor staat vernemen we in het ‘Museum of Free Derry’. In de regen stappen we langs de iconische Giant’s Causeway en genieten van de indrukwekkende zeshoekige basaltkolommen bij de zee. En natuurlijk proeven we van ‘the water of life’ zoals ze whiskey hier noemen. De studiereis afsluiten gebeurt in stijl met een rondleiding door Hillsborough Castle, de officiële residentie van de koninklijke familie.

Reacties van reisagenten

Gino Suys, Orchidee Reizen TUI agent, Merchtem: “Noord-Ierland is een ideale bestemming voor wie houdt van rust, een pure natuur, cultuur en stappen. Vroeger heb ik studiereizen gemaakt naar de Republiek Ierland, en het is misschien een cliché, maar ik verkoop de bestemming sindsdien veel beter. Ook nu, met Noord-Ierland zal dat zo zijn. En een enorm voordeel: Rik Coppens (BelcoTravel & Tours) kent de bestemmingen door en door en hij is zeer toegankelijk als er vragen zijn. Hij kan meteen hotel, wandeling en pub combineren, iets wat wij als reisagent onmogelijk kunnen weten. Noord-Ierland leent zich uitstekend voor self-drive. Mijn klanten raad ik een combinatie van b&b’s en hotels aan. Ik had nooit vermoed dat je hier zo lekker kon eten. En weer is Rik er om ons, reisagenten, pubs en restaurants in de buurt van het hotel te suggereren. Ik houd niet van studiereizen, maar dit keer heb ik maar één woord: fantastisch. Het land leren kennen, even herbronnen en hotels ontdekken door er zelf te logeren. Super.”

Kristien Costenoble, JetExpress, Wemmel: “Wat een geslaagde mix van een overweldigende natuur en een rijke geschiedenis, een die nog altijd deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Noord-Ierland bloeit open om toeristen aan te trekken: mooie infrastructuur, enthousiaste gidsen en een uitzonderlijk warm en open onthaal in hotels, restaurants en winkels. Het is een ideale bestemming voor wie niet van massatoerisme houdt maar kiest voor authenticiteit, natuur en een uitzonderlijk lekkere keuken met lokale producten. We proefden heerlijke soepen, vlees en vis. Tijdens deze bijzonder goedgevulde vierdaagse famtrip heb ik veel opgestoken over de geschiedenis én de bezienswaardigheden van de regio leren kennen. Het weer was soms spelbreker, maar onze gepassioneerde gids, de lokale stadsgidsen en de groep maakten alles meer dan goed.”

Kathleen De Sutter, Avitour Europareizen, Merelbeke: “Het programma van de famtrip kon niet beter: we maakten kennis met highlights als Belfast, Derry-Londonderry, the Giant’s Causeway. En de keuze van de hotels was origineel en tof. Denk maar aan het Europa Hotel, niet te missen omwille van de geschiedenis. Ik zou Noord-Ierland samenvatten in drie woorden: puur, verrassend en veelzijdig. De puurheid zit in de ongerepte landschappen, de adembenemende combinatie van groen en de zee. Verrassend vond ik dan weer Belfast, niet moeders mooiste maar in haar grauwheid toch mooi. De ‘murals’ zijn het bewijs van de moeilijkheden, het stadhuis getuigt dan weer van rijkdom. En ook de combinatie van de stad en de overweldigende natuur vlakbij is opvallend. De Noord-Ieren zijn bijzonder gastvrij en ze geloven zeer sterk in de toekomst, ondanks alle littekens op de ziel. Dat zorgt voor een ontzettende dynamiek. Noord-Ierland is een groene bestemming, populair bij rustzoekers en wandelaars, jong en oud. De lekkere keuken is nog een pluspunt.”

Wie, wat, waar?

Bestemming: Noord-Ierland.

Organisatie: BelcoTravel & Tours in samenwerking met Tourism Northern Ireland en Aer Lingus.

Begeleiding: Rik Coppens, general manager BelcoTravel & Tours.

Overnachting: Europa Hotel****, Belfast; Beech Hill Country House Hotel****, Derry; Ballygally Castle Hotel****, Ballygally.

Deelnemers: Kathleen De Sutter (Avitour Europareizen Merelbeke); Gino Suys (Orchidee Reizen TUI agent Merchtem); Jeroen Wollens (Coconut Travel Antwerpen); Elke Degroote (Isis Reizen TUI agent Diksmuide); Kristien Costenoble (JetExpress Wemmel); Katrien Binst (Avitour The Travel Company Machelen); Elsie Quaeyhaegens (Travel Experts Westerlo); Simon Vanroy (Avitour Reisbureau Anny Elewijt).

Meer info: www.belcotravel.com & www.discovernorthernireland.com

Je vindt alle info op www.belcotravel.com

Lieve Boelens, senior reporter Travel Magazine

Comments