Cruise

Beëindigen de Amerikaanse gezondheidsdiensten het cruiseverbod?

In de Verenigde Staten zijn alle ogen gericht op de Centers of Disease Control. Het ‘No Sail Order’ van de Amerikaanse gezondheidsdiensten vervalt morgen, woensdag. Onder dit verbod kunnen cruiseschepen met meer dan 250 passagiers al sinds maart niet meer uitvaren. Rederijen, cruiseorganisaties, politici en belangenorganisaties hebben de voorbije weken voorstellen ingediend die een heropstart van de cruises mogelijk moeten maken. Op basis van al die gezondheidsvoorstellen moeten de CDC nu beslissen of ze het vaarverbod opheffen, verlengen of aanpassen.

Diverse rederijen hebben intussen aangegeven dat ze hopen in november te kunnen heropstarten. Na het groen licht moeten zij hun schepen weer operationeel maken en de crew terughalen. Die operaties kunnen tot een maand in beslag nemen. Bovendien zullen de maatschappijen wellicht eerst proefdraaien met uitsluitend bemanningsleden en daarna beginnen met een beperkt aantal passagiers op minicruises tussen Florida, de Bahama’s en de particuliere cruisebestemmingen in het Caraïbisch gebied.

Intussen werd deze week actie gevoerd in PortMiami voor het einde van het cruiseverbod. Volgens het havenbestuur kwamen door het cruiseverbod in de regio van Miami 49.500 arbeiders en bedienden zonder werk te zitten. “De cruiserederijen hebben voorstellen ingediend die van de sector de meest veilige vakantie maken die de mensen zich kunnen voorstellen. We hopen dat de schepen snel weer kunnen uitvaren.” Begin september had de Miami-Dade districtsraad al een resolutie goedgekeurd waarin ze er bij de CDC op aandringt snel haar onderzoekswerk af te ronden en richtlijnen te publiceren die de cruiserederijen toelaten hun activiteiten te hervatten.

© foto CLIA

Comments