Analyse, Bestemmingen

Baltic is Magic

Op drie juni vond de inhuldigingsvlucht van Air Baltic vanuit Brussels Airport naar Tallinn plaats. Mee aan boord zaten 11 reisprofessionals, die drie dagen lang een bezoek brachten aan zowel Tallinn als Riga. De luchtvaartmaatschappij, gesticht in 1995, trakteerde de inzittenden met een mooi ontbijt. Vervolgens werd het toestel officieel gedoopt op de startbaan, door de brandweer van Brussels Airport!

Onder een stralende zon landden we in de Estse hoofdstad na iets meer dan twee uur vliegen. Zeven kilometer verder al kwamen we aan in het Hilton Tallinn, centraal in de stad. Het bezoek aan de stad kan meteen beginnen met een culinaire wandeling in de oude stad. Onze route loodst ons langs de Middeleeuwse muren van de oude stad. De vier haltes tijdens de tour maken laten de groep proeven van lokale smaken en kennismaken met de gewoontes van de Esten… te beginnen met een soepje – bij 32 graden!

De Esten zijn van geen kleintje vervaard, ze stellen Belgen voor om hun chocolade te komen proeven. En we moeten eerlijk zijn, hun product mag er wezen. Ze hebben zelf meerdere internationale prijzen gewonnen met hun ‘donkere goud’. Ook de traditionele sandwich met sardienen viel bij velen in de smaak. Met een goed gevulde maag bracht de groep een bezoek aan het maritieme museum van Tallinn. De laatste stop op de tour was de grote markt van de oude stad waar je de oudste apotheek van Europa kan binnenstappen die teruggaat tot het jaar 1422.

De volgende dag verplaatsten we ons onder een helderblauwe hemel naar het natuurreservaat Viru Raba, op een uurtje van Tallinn. De groep ging een uur en een half ‘bog-shoeing’, een soort sneeuwschoenwandeling, maar dan zonder sneeuw. Een ware ontdekkingstocht door de moerassen en de groene omgeving. Daarna terug naar de hoofdstad om de industriële wijk te bezoeken die recent omgetoverd is in een hippe buurt waar de groep wordt onder gedompeld in de smaken en de steegjes van de Balti Jaama Turg Market. Tijdens de trip door Estland bezocht de groep het Hilton Hotel, Telegraaf Hotel, Hotel Palace en Radisson Blu Sky Hotel.

Na een korte vlucht van Air Baltic van zo’n veertigtal minuten landt de groep in de Letse hoofdstad Riga. De volgende dag bezochten we meteen de omgeving van de hoofdstad, te beginnen met Sigulda, op zo’n uur van Riga. Sigulda is een stad waar de ‘winterse formule 1’ plaatsvindt. De moedigen in de groep kropen in een bobslee die aan een snelheid van 90 km/u naar beneden raast op een parcours van 1,3 kilometer. Terug in het stadscentrum van Riga werd de opera bezocht, maakten we een tour door de stad en een boottocht. De dag werd afgesloten op het streetfoodfestival, een nieuw evenement in de Letse hoofdstad. Vooraleer terug te keren naar Brussel konden de deelnemers per fiets de stad Jurmala ontdekken, badplaats in de nabijheid van Riga, waar een heel ontspannen sfeer hangt. In Letland werden het Pullman, Park Inn en Baltic Beach Hotel & Spa Jurmala bezocht.

Reacties

Mathias Meere, senior manager aviation AVIAREPS : “Het hoofddoel van de reis was het in de verf zetten van de nieuwe verbinding vanuit Brussel met Tallinn en de Baltische Staten. De meegereisde touroperators hebben Tallinn en Riga kunnen otdekken als citytripbestemming om in hun programma’s op te nemen. Ik geloof dat iedereen nieuwe dingen ontdekt heeft in de twee hoofdsteden en de regio errond. Het aanbod is erg divers, voor alle vragen en alle leeftijden is er iets te vinden.”

Glenda Gille, TUI: “Tallinn is wat ik zou noemen ‘een grote kleine stad’. Klein genoeg om te voet te bezoeken, maar groot genoeg om enkele dagen door te brengen. Men vindt er veel restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het is een schone hoofdstad waar iedereen zich veilig voelt met een magnifieke oude stad. Aan te raden voor een citytrip dus. Mijn favoriete hotel wad Telegraaf, een super locatie, aandacht voor detail en een prachtig terras in het midden van de historische stadswijk.”

Lieve Daniëls, Imagine Travel: “Riga is een stad met veel potentieel! De gastronomie en het aantal restaurants en bars hebben me verbaasd. Het is een zeer mooie oude stad in volle uitbreiding met heel wat te bieden in de omgeving rond de stad. Zowel voor groepen als voor individuele reizigers. Ik kom zeker terug om meer te ontdekken. Mijn favoriete hotel was Pullman voor zijn centrale ligging en een mooie combinatie van oud en nieuw.”

 

Door Jennifer Istace

Comments