Bestemmingen, Studiereis

BaliPro – Sportieve exploten op het Godeneiland

Frisgroene rijstvelden die tegen steile bergflanken opkruipen, kleurrijke stoeten van bloemenmeisjes die offergaven aandragen, fijngevormde en lange handen die zich in alle bochten plooien tijdens rituele dansen… Het zijn een paar van de postkaartbeelden die elke bezoeker van Bali krijgt. Maar er is veel meer. Om dit land te begrijpen, moet je proberen in de ziel van de Balinees te kijken en mee te drijven op zijn ritme, op zijn religie (het hindoeïsme) en op zijn rijke tradities die nog niet verworden zijn tot toeristenval. Dat ondervonden de dertien reisagenten die op uitnodiging van Imagine Travel – in samenwerking met Emirates en Travel Magazine – een unieke en sportieve ontdekkingstocht ondernamen op één van de mooiste eilanden van Indonesië.

Bali telt iets meer dan 3 miljoen inwoners. Toerisme en landbouw zijn er de voornaamste bron van inkomsten. Met drie oogsten per jaar is er nooit een tekort aan rijst, het belangrijkste landbouwproduct. In mindere mate wordt er koffie (bv. de bijzondere Kopi Luwak) en tabak gekweekt. Maar al die activiteiten worden met vele lengtes geklopt door het toerisme. De groei tikt al jaren aan met dubbele cijfers. Vorig jaar bezochten meer dan 5 miljoen toeristen het eiland. De hoofdmoot komt uit Australië (slechts een paar uur vliegen) en Japan. Ook Amerika komt hard opzetten. Uit Europa verwelkomt men vooral Engelsen, Duitsers en Russen, terwijl het aantal bezoekers uit Frankrijk en Nederland al even aan het dalen is. Recente gebeurtenissen zoals de aardbevingen op Lombok en Sulawesi en eerder de uitbarsting van de Gunung Agung, kegelen alle toeristische cijfers en prognoses door mekaar. Afwachten is dus de boodschap. Toch moeten we een kanttekening maken dat voornamelijk het zuiden van het eiland – Denpasar en omliggende badsteden als Kuta, Nusa Dua, Sanur en Seminyak – en kunstenaarsdorp Ubud met haar gekende rijstvelden zeer toeristisch kunnen zijn, maar dat het oosten en voornamelijk het noordwesten van de grote bezoekersaantallen bespaard blijven. Bali, zo lijkt het, biedt zich aan zonder zich prijs te geven. Het ‘Godeneiland’ schijnt door een magisch schild niet alleen tegen boze geesten te worden beschermd, maar ook tegen de ergste uitwassen van de moderne tijd.

Batur-vulkaan

Tempels, tempels en nog eens… tempels

Voor deze vijfde editie van de reeds beroemde Pro-trip gingen we verder dan ooit tevoren. Met een vlotte overstap in Dubai ben je alsnog een kleine 18 uur onderweg, al beleef je door de comfortabele vluchten in het nieuwe ‘on board’-product van Emirates, de zeer scherpe touchscreens en het ICE-entertainmentsysteem met meer dan 3.500 kanalen nooit een saai moment. Bij aankomst in de moderne en in 2013 gebouwde luchthaven Ngurah Rai van Denpasar staat een delegatie van de luchthaven met een muzikale ceremonie en de verplichte frangipani-bloemenkrans de BaliPro-aspiranten op te wachten. Die gastvrije ontvangst mét glimlach lijkt hier aangeboren…

Indonesië bestaat voor ongeveer 85 procent uit moslims, maar op Bali ligt dit helemaal anders. Daar is een gelijkaardig percentage van de bevolking hindoe, al is in deze complexe structuur het hindoeïsme vooral versmolten met het boeddhisme en met Oud-Maleisische overtuigingen als het geloof in een bezielde natuur en de verering van de voorouders. Men spreekt hier over volks- of gezinshindoeïsme, de hindoe-dharma-religie. Vijfmaal per dag offeren Balinezen in bananenblad gevlochten schaaltjes met bloesems, rijstkorrels, vruchten en wierookstokjes aan de huisgoden in hun schrijnen, gewijd aan de voorouders en de huisgoden. Daarnaast beschikt ieder dorp over minstens drie tempels: een dorpstempel, een tempel van Oorsprong en  een tempel van de Dood, gekoppeld aan de Heilige Drievuldigheid van Brahma, Vishnu en Shiva. Naar verluidt bevinden er zich meer dan 11.000 tempels over het ganse eiland. Om die tempels wat op te luisteren, vind je honderden beeldenwinkels langs de straat die sculpturen uit zand- en lavasteen verkopen; in alle maten en gewichten.

Culturele hoofdstad

We laten hoofdstad Denpasar met haar 800.000 inwoners en chaotische brommerverkeer al gauw links liggen. Nu we het onderwerp toch even aanhalen: in Bali rijdt men nog steeds links. Zowel Nederland, Portugal, Spanje, Japan en Groot-Brittannië hebben Bali ooit gekoloniseerd, maar toen de Nederlanders het bewind in 1816 overnamen van de Britten, namen ze de moeite niet om de rijrichting om te keren. Op de weg naar het noorden wordt er al naarstig geschilderd, getimmerd, gesmeed en geweven, maar in het culturele centrum van het eiland, Ubud, zijn de yogascholen, massagecentra, kunstenaarsateliers en artisanale winkeltjes omnipresent. De stad is omgeven door prachtige rijstvelden, vaak kunstig aangelegde terrassen die als reusachtige treden de steile bergen of de uitlopers van vulkanen opvoeren. Na een weldoende nachtrust in één van de villa’s op het immense domein van The Payogan Villa Resort & Spa werden been- en armspieren getest tijdens een leuke fietstocht door de rijstvelden en omliggende heuvels die stevig in de kuiten beten. Hetzelfde outdoorbedrijf, Sobek, begeleidde ons tijdens de daaropvolgende wildwaterrafting op de Ayung-rivier. De adem werd niet alleen benomen door de 360 treden tellende afdaling naar de vloten, de spectaculaire tropische regenwouden en de mooie watervallen, maar ook door de hoge dosis fun die ons een paar keer de slappe lach bezorgde! ’s Avonds brachten we een bezoek aan het Radha Phala Resort & Spa, goed voor 24 kamers, maar met een prijs vanaf 80€ per nacht en een uitstekende gastronomie beschikt het over zeer betaalbare luxe.

Het symbool dat ons bleef achtervolgen

Via de verschillende kanalen van Travel Magazine, de officiële mediapartner van de Pro-trip en dat al voor het vijfde jaar op rij, werd de Ulan Danu-tempel aan het Beratan-meer gebruikt ter promotie van de studiereis. Het was dus alleen maar logisch dat we een bezoek brachten aan deze mooie tempel, al blijkt die in het echt toch net iets kleiner dan op papier. Tijdens onze rondreis werden we in een nieuw hotel of locatie steeds verwelkomd door een spandoek met dezelfde foto. Dat spandoek leek ons steeds een stapje voor te zijn. Of waren wij het die het achtervolgden? In ieder geval, het benadrukt de perfecte organisatie van GoBali, één van de huidige projecten van Frank Vandaele, de oprichter van Globevents met merken als Skikot, Xperience, Surfblend en Weekendje Weg. “Na de overname van enkele merken, begon het toch te kriebelen om terug te gaan doen wat me in eerste instantie naar toerisme dreef, zoals het ontwikkelen van nieuwe, originele paden en een sterk persoonlijk contact, zowel met onze partners op bestemming als met de klanten. Sinds een tweetal jaar werken wij met Imagine Travel samen voor het ganse Indonesische gebied met als doel een onvergetelijke ervaring te bezorgen aan de mensen die hun vakantie aan ons toevertrouwen, en dit tegen een uiterst correcte prijs.”

Veronique Rosenfeld, sales, pers en communicatie Imagine Travel:  “Frank was inderdaad onmiddellijk mee met het bijzondere concept van onze reis en dacht ook zeer proactief mee aan de verschillende mogelijkheden op de mooiste plekjes van het eiland. Enkele grensverleggende activiteiten zoals het raften en de duikinitiatie maakten deze reis onvergetelijk. Tijdens deze zes dagen hebben we voornamelijk gefocust op actieve elementen die ook terugkomen in onze 4Kids-brochure. Onze klanten gaan, gezien de lange reistijd naar de bestemming – meestal voor 14 dagen naar Bali, vaak in combinatie met Java waar ze o.m. de drukke stad Yogyakarta, de Bromo-vulkaan en het boeddhistische tempelcomplex van Borobudur bezoeken. Een eventuele uitbreiding naar Sulawesi zit er ook vaak bij, uitzonderlijk ook naar de Komodo-eilanden.”

De Ulan Danu-tempel aan het Beratan-meer

Altijd aan het feest

Na een jungle-trekking naast en een sampang-race over het Tamblingan-meer vervolgen we onze weg oostwaarts, naar de regio van vulkanen en kratermeren. De Batur-vulkaan leent zich uitstekend voor trekkings bij het ochtendgloren om de zonsopgang te aanschouwen en op de zuidwestelijke uitlopers van de heilige Gunung Agung vind je de grootste tempel van Bali: Pura Besakih, gebouwd in de 8ste eeuw en ook wel de Moedertempel genoemd. Het toeval wil dat er net een ceremonie bezig was, voorafgaand aan de crematie van een overleden man. Hoewel, zoveel geluk moet je daar ook niet voor hebben. De Balinezen zijn doorgaans aan het vieren en geven met veel feesten uiting aan hun hindoeïstische geloof. Wanneer gongs, xylofoons, trommels, bekkens, bellen en bamboefluiten weerklinken, kan je er zeker van zijn dat er spoedig een religieuze processie, dansvoorstelling of tempelceremonie zal beginnen. Iedere tempel viert trouwens ook zijn eigen verjaardag, de ‘odalan’ waarbij het eren van de goden en de verdrijving van de boze geesten centraal staan.

Dé duikgelegenheid bij uitstek

De USAT Liberty, een Amerikaans vrachtschip dat in 1942 getorpedeerd werd door een Japanse onderzeeër, maakte zoveel water dat het geen haven meer kon bereiken. De kapitein vond er niet beter op om het schip te laten stranden op de noordoostelijke Balinese kust. Tot 1963 stond het schip te vergaan op het strand van Tulamben, maar na de uitbarsting van de Agung-vulkaan, zakte het wrak weg in de zee. Momenteel ligt het tussen een diepte van 8 tot 30 meter, op slechts enkele passen van het strand en vormt het één van de meest populaire duikspots van Indonesië. Klanten kunnen steeds een excursie boeken, maar is het niet zalig als je om acht uur, nog voor het grote publiek, de onderwateroase boordevol vissen al kan gaan ontdekken? Bij Tauch Terminal Resort Tulamben betaal je een habbekrats voor een kwalitatief 3*-hotel, een duidelijke duikbriefing- of initiatie en wordt al je duikmateriaal klaargemaakt. De straffe verhalen van general manager Wolf, tevens marinebioloog en voormalig opleider van Duitse kikvorsmannen en de Kampfschwimmer elitetroepen, krijg je er gratis bij. Eén ding is zeker: het onderwaterleven in Bali is minstens even kleurrijk en divers als dat boven de horizon.

We like likes

Een van de klassiekers op de Pro-tour is het wedstrijdelement. Reisagenten die voor het vertrek met hun albums op Facebook het hoogst aantal likes verzamelen, genoten op de heenvlucht van de luxe en comfort van business class. Eenmaal in Bali werd de teller op nul gezet en kon iedereen weer ‘likes’ verzamelen via kleine wedstrijdjes. De competitie varieerde van volksspelletjes, pirouettes maken met een wildwaterraft, kajakraces, Balinees dansen, trappenlopen  met een flesje water op het hoofd, kikkerbeeldjes zoeken, offerandemandjes maken en een publiciteitscampagne voor Emirates bedenken. Stuk voor stuk amusante proefjes die toch met sportieve verbetenheid werden afgewerkt en die punten opleverden voor een terugvlucht in business class.

De drukte in

Via het waterpaleis van Tirtagangga en na een trekking in de rijstvelden van Oost-Bali, is het tijd om terug te keren richting luchthaven. Villa Jerami – met open leefruimtes en eigen keuken, maar op een kwartier wandelen van het strand van Seminyak – werd de ideale uitvalsbasis om het nachtleven in te duiken en om de laatste dag nog even te relaxen, een massage te ondergaan, te winkelen, te surfen en te genieten van de zonsondergang. Bij het controleren van de afgelegde route, vertoonde zich duidelijk een hartvormig profiel. Het moge duidelijk zijn: We ♥ Bali!

Wie, wat, waar?

De BaliPro experience fam trip werd van 16 tot 23 oktober georganiseerd door Imagine Travel, i.s.w. met Emirates, Travel Magazine en Gobali.travel.

We sliepen in The Payogan Villa Resort & Spa in Ubud, Tulamben Tauch Terminal in Tulamben en Villa Jerami in Seminyak. We bezochten Rhada Phala Resort & Spa in Ubud en Alila Manggis in Manggis.

De beste reistijd is van mei tot oktober. Zoals op elk tropisch eiland kan er altijd wel eens een buitje vallen, maar dat is eerder verfrissend dan hinderlijk. Regenseizoen loopt van november tot april.

1 miljoen Indonesische rupia (IDR)  + 6 EUR. Gemiddeld inkomen is €350. Kraantjeswater is niet drinkbaar.

Deelnemers: Lieven De Coninck (Letsbook.be / TCTS Dendermonde), Bruna Ferrari (Ô Couleurs du Monde / Travel Expert Ransart), Mireille Goeury (Jetexpress Wemmel), Lies Heylbroeck (Coconut Travel Gent & Antwerpen), Marina Heyvaert (TUI Ninove), Sarah Lammens (Omnia Travel Roeselare), Ines Panfini (HRG Select Travel Esch-sur-Alzette), Greetje Van Gils (Tramontana Waregem), Jolijn Vanhoudt (BCD Travel Implant De Nul Aalst), Kaat Versele (TCTS Gent), Dorien Vijnck (Herbots Reizen Hasselt), Tamara Vlaeymans (Uniglobe Robins Travel Wilrijk) en Walter Willems (Reisburo Walter & Co Londerzeel)

Begeleiding: Veronique Rosenfeld en Evy Moens (ImagineTravel), Alexandre Clasens (Emirates), Yannick Melsen (Travel Magazine) en Frank Vandaele (GoBali.travel)

Comments