Analyse, Studiereis

BaliPro: Imagine Travel laat reisagenten alle kanten van het paradijs zien

Na Noord- en Zuid-India, Sri Lanka en Noord-Vietnam, organiseerde Imagine Travel in samenwerking met Emirates en met de actieve steun van Travel Magazine, een vijfde uitgave van de intussen gereputeerde Pro-studiereizen naar het paradijselijke Bali. Dertien zorgvuldig geselecteerde reisagenten kregen de kans om gedurende een week Bali in de diepte te ontdekken en contacten te leggen met de lokale bevolking, al moesten ze ook zelf uit hun pijp komen tijdens sportieve proeven.

Bali heeft voor ons een aantal belangrijke toeristische troeven. Het is een relatief klein eiland – al moet je de afstand niet onderschatten op smalle en drukke wegen –, biedt een ontzettend rijke natuur en cultuur, heeft de meest vriendelijke bewoners, heeft een prima toeristische infrastructuur en, niet te onderschatten, is nog betaalbaar. De laatste jaren is de lokale munt sterk in waarde verminderd tegenover de Euro, wat het voor Europese toeristen nog aantrekkelijker maakt.

Actieve beleving

In het aanbod van Imagine Travel wordt Bali elk jaar belangrijker. “We willen het land in al zijn aspecten laten zien voor een aanvaardbare prijs in goede accommodaties. Daarbij speelt onze plaatselijke agent een zeer belangrijke rol door het zoeken naar net dat ietsje meer of naar die lokale touch die voor onze klanten het verschil kunnen maken”, zegt Véronique Rosenfeld, sales, press en communication manager van Imagine Travel. “We mogen van een gestadige groei spreken, wat niet eenvoudig is op een markt met veel concurrentie. In ons aanbod ligt het accent op actieve beleving en authenticiteit. Die lijn trekken we door in ons Bali4kids-programma, want alle activiteten kunnen op kindermaat worden gesneden. Ik wil ook onze incoming agent, Frank Vandaele van GoBali, bedanken die de mooiste plekjes zoekt en de leukste activiteiten in mekaar knutselt. We werken ondertussen twee jaar samen op deze bestemming en deze trip heeft ons alleen maar dichter bij elkaar gebracht.” In deze internet-tijden trekt Imagine resoluut de kaart van de reisagent. “De reisagent blijft voor ons de belangrijkste filter: hij of zij kent de klant en kan perfect op die behoeften inspelen”, onderstreept Véronique.

Excellente Emirates

Bali is echter niet bij de deur. Een lange vlucht is dus niet te vermijden. Met Dubai als centraal gelegen hub is Emirates een ideale partner. Er wordt met comfortabele 777-300 toestellen gevlogen. De aansluiting met de vlucht naar Bali is ideaal, zodat je geen uren op de luchthaven moet verliezen. De vluchtduur Brussel-Dubai bedraagt ongeveer 7 uur, van Dubai naar Bali doe je er iets meer dan 8 uur over. Die tijd vliegt letterlijk en figuurlijk voorbij, dankzij het gesofistikeerde ICE-entertainmentsysteem. Er is keuze uit 1000 films, uit een muziekprogramma met alle genres en in alle talen, met live tv-kanalen, met alle info over de vlucht en ook met drie camera’s onder het vliegtuig die je de reis visueel laten volgen. “Omdat we long haul specialist zijn, zitten onze passagiers altijd tussen 7 en 17 uur in het vliegtuig”, zegt Alexandre Clasens, senior sales support van Emirates. “Die klanten kan je alleen houden door comfort aan te bieden. Dat doen we door een superieure business class, een van de beste economy’s met veel beenruimte en een zeer gewaardeerd culinair aanbod in jonge toestellen. Onze vloot wordt om de vijf jaar vernieuwd. De uitgebreide aansluitingsmogelijkheden in Dubai zijn een extra troef. Sinds vorig jaar heeft Emirates twee vluchten per dag vanuit Brussel die perfect aansluiten op onze drie dagelijkse vluchten naar Bali. Ook nog even vermelden dat we de driehoek Brussel-Bali-Auckland vliegen, waardoor een paar dagen rust in Bali op dit lange traject mogelijk is.”

Goed gevuld programma

Om alle aspecten van Bali binnen een beperkt tijdsbestek te ontdekken, moest er dus ‘gewerkt’ worden. Op de ontdekkingstocht lieten we Kuta Beach en Nusa Dua links liggen en vertrokken onmiddellijk naar het centrale Ubud. Na een weldoende nachtrust werden been- en armspieren getest tijdens een leuke fietstocht door de rijstvelden en omliggende heuvels die stevig in de kuiten beten. Na de lunch daalden we 360 trappen af naar de rivier voor een opwindende rafting. ’s Anderendaags ging het richting Tulamben in het oosten, een nog rustig en ongerept stuk Bali. Onderweg stond een trekking door het oerwoud en kanotocht op het Tamblingan-meer op het programma. Even uitblazen van al die inspanningen konden we tijdens een bezoek aan de Besakih tempel. Er werd lekker geslapen in het Tauch Terminal Resort Tulamben na een fascinerende voostelling van traditionele Balinese dansen. Opnieuw werd de fysiek getest met een duikcursus en een fietstocht. Rusten tijdens de terugtocht naar Denpasar was er niet bij. Lokale tradities, persoonlijk contact met de bevolking, een bezoek aan de waterkastelen en een wandeling door de groene rijstvelden sloten de Bali-experience af, want de laatste dag mocht er worden genoten van zon, strand, surflessen en welverdiende massages.

We like likes

Een van de klassiekers op de Pro-tour is het wedstrijdelement. Reisagenten die voor het vertrek met hun albums op Facebook het hoogst aantal likes verzamelen, genoten op de heenvlucht van de luxe en comfort van de business class. Eenmaal in Bali werd de teller op nul gezet en kon iedereen weer ‘likes’ verzamelen via kleine wedstrijdjes. De competitie varieerde van raften, roeien, dansen, wandelen (met een flesje water op het hoofd), volkssport, kikkerzoeken tot het maken van typische offerandemandjes. Stuk voor stuk amusante proefjes die toch met sportieve verbetenheid werden afgewerkt en die punten opleverden voor een terugvlucht in business class.

Reacties van reisagenten

Niet een wanklank viel er te noteren in een koor van superlatieven.

Marina Heyvaert (TUI Ninove) en Greetje Van Gils (Tramontana Waregem) hebben maar één woord: fantastisch. “Dit is het beste dat we ooit hebben meegemaakt. Alles was top georganiseerd, hotels waren oké en de vluchten met Emirates super. In al die sportieve proeven hebben we echt onze grenzen verlegd en dingen gedaan die we niet van onszelf hadden verwacht.”

Lieven De Coninck (Letsbook.be / TCTS Dendermonde) en Walter Willems (Selectair Walter & Co Londerzeel) kenden het eiland al. “Toch hebben we ervan genoten”, zeggen zij. “Vooral de oostkust is een meevaller: authentiek en rustiger. Jammer dat het maar zo’n korte trip was. We hadden best nog een paar hotels meer willen ontdekken. Het hotelaanbod was goed, al is Payogan in Ubud dringend aan renovatie toe.”

Sarah Lammens (Omnia Travel Roeselare) en Dorien Vijnck (Herbots Reizen Hasselt) konden het meteen goed met mekaar vinden. “Bijzonder aangename kennismaking met Bali”, zeggen ze. “Op korte tijd hebben we heel veel gedaan. Het programma was supergevarieerd en verrassend. Vooral de rafting vonden we een hoogtepunt. In onze agentschappen wordt Bali al goed verkocht, maar nu we uit eigen ervaring kunnen spreken, zal de verkoop zeker stijgen! Ook een pluim voor Emirates. Hun business class is de absolute top.”

Tamara Vlaeymans (Uniglobe Robins Travel Wilrijk) werkt vooral met zakenklanten. “Ook voor ons is dit een vlot verkoopbare bestemming”, stelt ze. “Het was mijn eerste kennismaking met Azië en die is 100% meegevallen. Alles was tot in de details georganiseerd, denk aan de BaliPro-spandoeken die op elke plek opdoken. Ik voelde me meteen overal welkom. Ook de uitstekende sfeer in de groep maakte deze trip mee onvergetelijk. Voor mij was het surfen één van de vele hoogtepunten. Bedankt organisatie en gids Sri! Uiteraard zal ik mijn ervaring delen met de collega’s van onze leisure-afdeling.”

Mireille Goeury (Jetexpress Wemmel) en Bruna Ferrari (Travel Expert Ô Couleurs du Monde, Ransart): “We hebben aan alle proeven met veel pleizer, inzet en overgave deelgenomen, al hadden we graag iets meer een mix gezien tussen het culturele en het sportieve. Vooral dat tweede overheerste. We hadden de filmpjes van de vorige jaren gezien en hadden misschien gehoopt op een proef met lokale ingrediënten of koken. Het eiland is in ieder geval adembenemend!”

Wie, wat, waar?

  • De BaliPro studiereis werd van 16 tot 23 oktober georganiseerd door Imagine Travel, i.s.m. met Emirates, Travel Magazine en GoBali.
  • We sliepen in Payogan Resort & Spa te Ubud (2 nachten), Tauch Terminal Resort Tulamben (2 nachten) en Jerami Villa in Seminyak (1 nacht). We bezochten Rhada Phala Resort & Spa in Ubud en Alila Manggis in het gelijknamige dorp.
  • Beste reistijd is mei tot oktober. Zoals op elk tropisch eiland kan er altijd wel eens een buitje vallen, maar dat is eerder verfrissend dan hinderlijk. Regenseizoen loopt van november tot april.
  • Deelnemers: Lieven De Coninck (Letsbook.be / TCTS Dendermonde), Bruna Ferrari (Ô Couleurs du Monde / Travel Expert Ransart), Mireille Goeury (Jetexpress Wemmel), Lies Heylbroeck (Coconut Travel Gent & Antwerpen), Marina Heyvaert (Tui Ninove), Sarah Lammens (Omnia Travel Roeselare), Ines Panfini (HRG Select Travel Esch-sur-Alzette), Greetje Van Gils (Tramontana Waregem), Jolijn Vanhoudt (BCD Travel Implant De Nul Aalst), Kaat Versele (TCTS Gent), Dorien Vijnck (Herbots Reizen Hasselt), Tamara Vlaeymans (Uniglobe Robins Travel Wilrijk), Walter Willems (Selectair Walter & Co Londerzeel).
  • Begeleiding: Véronique Rosenfeld en Evy Moens(Imagine Travel), Alexandre Clasens (Emirates), Yannick Melsen (Travel Magazine). Voor een perfecte lokale organisatie zorgden Frank Vandaele en gids Sri van GoBali.

Rob Jans, senior reporter Travel Magazine

Comments