Analyse, Studiereis

Bali, verwegbestemming van TUI

Het is meer dan 15 uren vliegen naar Bali, maar voor dat geduld word je zeker beloond. De 18 reisagenten die uitgenodigd werden door TUI en Qatar Airways hebben dan ook genoten van de paradijselijke bestemming. Bijna niemand van de groep had al eerder voet gezet op het eiland in het midden van de immense Indonesische archipel.

Een eerste indruk

De groep was duidelijk onder de indruk van het eiland. Peggy Bruggeman (TUI Beveren): “Bali is een land vol contrasten. Mooie stranden en een minstens even mooi binnenland. Het eten is er hemels en de lokale bevolking is erg gastvrij en open. Er heerst wel een typisch eilandklimaat, het kan vlug van zonnig naar bewolkt evolueren.” Brigitte Dothée (TUI Herstal): “Bali is een rijk eiland met mooie landschappen, fijne ontmoetingen, spiritualiteit en is veel meer dan enkel een strandbestemming.” Feja De Keyser (Apollo Travel, Deinze): “Aan troeven geen gebrek hier! Je kan hier zowel rust opzoeken als een adrenalinekick ervaren.” Ook bij Séverine Vanoorbeek (Gillard Travel Ans) maakte de bestemming indruk: “De Balinese cultuur zet aan tot zelfreflectie, de vriendelijkheid van de bevolking hier heeft me echt bekoord.”

Bali’s troeven

Wat alle deelnemers niet snel zullen vergeten is het kwalitatieve hotelaanbod en de gastvrijheid. Ilse De Wilde (Begonia Reizen St. Amandsberg): “Bali is een bestemming met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het is er mogelijk om aan een aantrekkelijk tarief in een magnifiek hotel met een schitterende omgeving te verblijven”. “Een andere grote troef van het eiland zijn de kleine afstanden”, aldus Tine Heymans (Sedona Travel Kapellen), “een auto huren om het eiland te ontdekken is een goed idee maar ik raad niet aan om zelf te rijden aangezien men het hier niet zo nauw neemt met de verkeersregels. Het is dus ideaal om van de diensten van een chauffeur gebruik te maken.” Bali bekoort ook dankzij zijn fascinerende cultuur met kleurrijke gewoonten en feesten. “Ik vind het belangrijk om mijn klanten te informeren over de grote feesten zoals Nyepi (Balinees nieuwjaar), de dag van de stilte”, aldus Dieter Cludts (New Event Travel Sterrebeek).

Onvergetelijke momenten

De reis was een aaneenschakeling van hotelbezoeken, inspirerende activiteiten en bezoeken aan de belangrijkste bezienswaardigheden. De trektocht door de jungle werd door velen erg gesmaakt, niet in het minste door Séverine Vanoorbeek, vertelde ze ons nadien. Ellen Lavolé (TUI Rode): “Ik heb absoluut genoten van de yogasessie, ik was nadien volledig zen.” Ilse De Wilde was onder de indruk van de ontvangst in het Melia hotel en het Legian Beach Hotel: “Ik stond perplex toen ze ons allen een volledig gepersonaliseerde kokosnoot aanboden. Ik werd opnieuw aangenaam verrast toen ze ons in het Candi Beach Hotel een kamer gaven met een privézwembad, uitgerekend de meest luxueuze kamercategorie!” Peggy Bruggeman voegt er nog aan toe: “Wat een leuk idee om ons een frangipani-plant te mogen aanplanten ter ere van ons bezoek aan het Legian Beach Hotel. Ik kan mijn klanten nu met plezier uitleggen dat wanneer ze iets te vieren hebben, hetzelfde kunnen doen tijdens hun verlof in het Legian Beach Hotel.” Dieter Cludts vult nog aan: “Wat mij het meest beviel was de kookworkshop in openlucht in Ubud, echt een must voor alle klanten.”

Maya Ubud

Tiny Sneyders (Selectair De Witte Merel St. Truiden): “We hebben echt geen enkel slecht hotel gezien of bezocht. Ze waren allemaal goed tot uitstekend.” Séverine Vanoorbeek verwachtte zich aan meer kleinschalige hotels, maar zoals bijna iedereen in de groep werd ze verleid door Maya Ubud. Het hotel is prachtig gelegen temidden het woud met uitstekende faciliteiten: een spa, infinity pools, verfijnde keuken,… “Dit hotel is een paradijs voor koppels die kalmte en rust zoeken”, voegt Tiny Sneyders toe. “Mijn andere favoriet is Melia Bali”, gaat ze verder, “het hotel heeft ook vele troeven waaronder een all-in formule en hele mooie kamers, maar de grootste openbaring voor mij was het Plataran Ubud hotel. Van de buitenkant ziet het er niet echt uit als een hotel en je kan je moeilijk inbeelden wat voor weelderige natuur er verscholen ligt aan de achterkant: rijstvelden en een tropische tuin, ongelofelijk! Het is het perfecte adres om in de natuur te verblijven, en toch vlakbij het stadscentrum.”

Puri Santrian

“Voor mij is het Puri Santrian in Sanur het beste hotel dat we bezocht hebben”, weegt Tara De Winne af. “Zijn Balinese stijl, de ligging, de kamers, zijn zwembaden en niet in het minst de bar die openblijft tot na middernacht! De Grand Hyatt in Nusa Dua was naar mijn smaak ietsje te groot, hun spa en maaltijden zijn wel magnifiek.

Linda Meersschaut (Linda’s Travel Shop – Heist o/d Berg) weet ons te vertellen: “Ikzelf hou van meer traditionele hotels zoals Puri Santrian dan grote vijfsterrenhotels. “Ik ben ervan overtuigd dat bij elk type klant een bepaald type hotel hoort”, vult Brigitte Dothée aan, “ook hier op Bali is dat zo heeft deze studiereis me getoond, er is voor elk wat wils.”

Voor welk publiek?

Voor Karl Arnauts (Reiscentrum Overijse) is “Bali de perfecte bestemming voor koppels en familie.”

“Bali is ideaal voor mensen die het landschap en de cultuur willen ontdekken en mensen die de lokale bevolking willen ontmoeten en hun gewoonten leren kennen”, oppert Brigitte Dothée. “Bali is misschien minder geschikt voor iets oudere toeristen die niet meer goed te been zijn, aangezien het een lange vlucht vereist.”

Voor Matthias De Pagie (TUI Lokeren) is “Bali een bestemming die velen zal aanspreken: jonggehuwde tijdens hun wittebroodsweken, maar ook families, natuurliefhebbers, reizigers die de lokale cultuur willen opsnuiven, zon-zee-strand fans en zelfs foodies!”

Eric Vancleynenbreugel, senior reporter Travel Magazine

Comments