Studiereis

Bali met TUI – 100% zen

Met de lente voor de deur hadden 18 reisagenten het geluk een heel aparte bestemming te mogen ontdekken. Een Indonesisch eiland waar geen dag voorbijgaat zonder feest of ceremonie. De bewoners zijn er de vriendelijkheid zelf en feesten zit in hun dna.

De meeste deelnemers van deze studiereis van TUI hadden nog nooit eerder voet aan wal gezet op dit eiland. Ze ondervonden meteen dat Bali een verre bestemming is, met een dubbele vlucht (16u) van Qatar Airways (Brussel-Denpasar via Doha). Maar het Indonesische eiland maakte meteen een overweldigende indruk met zijn feestelijke, kleurrijke hindoecultuur. De offergaven in menige inkomhal, ook die van hotels en restaurants, de beelden en tempels, groot en klein, in de tuinen…

Welkom in 1940

Bijna alles op Bali heeft een religieuze betekenis en elke dag is er weer een reden om te feesten. Zo vond de studiereis plaats vlak voor het Balinese Nieuwjaar of Nyepi. Je voelde de temperatuur stijgen naarmate die dag van zuivering naderde. Gigantische monsters in papier-maché doken op in de straten en aan de ingang van de tempels. Die Ogoh-Ogoh – die de laatste jaren soms op levensechte mangafiguren lijken – worden tijdens een groot feest verbrand op de vooravond van Nyepi om de slechte geesten te verjagen. Maar na het lawaai komt de stilte: de volgende dag valt vanaf 6u ’s morgens alles stil. Geen enkel voertuig nog te bespeuren, niemand komt de deur uit. Zelfs de luchthaven van Denpasar sluit 24u haar deuren. Buitenlanders hebben wat meer vrijheid zolang ze hun hotel of verblijfplaats niet verlaten. Een hele dag lang dus luieren, lezen of zwemmen. Je belandt hier trouwens in een ander tijdperk: op 17 maart vierde Bali de start van het jaar 1940. Volgende Nyepi: 7 maart 2019.

11.000 tempels

Bali blijft een heel landelijk eiland waar de dorpen midden in de velden liggen. Met in elk dorp minstens drie kleine tempels in lavasteen. In totaal zijn er zowat 11.000 op het eiland! Sommige te midden van de huizen, andere in de volle natuur, maar stuk voor stuk vlekkeloos onderhouden. De Balinezen spenderen gemiddeld een derde van hun inkomen aan offergaven en ceremonieën. Bali vereert zijn goden, maar is in ruil gezegend door de goden. Het vochtige klimaat en de hooggelegen meren garanderen een constante waterbevoorrading van de rijstvelden op de hellingen en vlakten. Vulkaanas maakt de gronden nog vruchtbaarder. De laatste uitbarsting van de vulkaan Agung eind 2017 heeft sporen nagelaten, zoals enorme lavarivieren en as die de vrachtwagens komen ophalen voor bouwwerken.

Nog een ander aspect van de Balinese cultuur: crematies. Ze gaan gepaard met bijzondere, heel dure feestelijkheden. In de arme dorpen worden de lichamen van de overledenen eerst begraven in afwachting van een groepscrematie. Dan worden de beenderen van vijf of zes overledenen weer opgegraven voor een gezamenlijke, goedkopere crematie.

Kwaliteitshotels

Zoals de deelnemers zelf hebben kunnen ondervinden, zijn de Balinese hotels van hoogstaande kwaliteit. Met daarbovenop een heel vriendelijke, attente dienstverlening en oog voor detail (welkomstdansen en -glaasjes, vochtige doekjes…). Bali telt drie grote toeristische zones, waar de meeste hotels te vinden zijn. De oudste is Sanur, een van de zeldzame plaatsen waar brahmanen nog met de scepter zwaaien. Die hogere kaste bezit coöperatieven en gronden voor toerisme, zodat de winsten ten goede komen aan de plaatselijke gemeenschap. Dat verklaart misschien waarom de hotels er vaak nog in de traditionele architectuur zijn opgetrokken. Aan het strand is er een heel aangename promenade, die slalomt tussen boetieks, terrassen, tempels en vissersboten in herstelling, die de groep op de fiets heeft verkend. Dankzij zijn ligging naar het oosten is er in Sanur een schitterende zonsopgang.

Westwaarts liggen de bruisende stadjes Kuta en Legian: boetieks, restaurants en bars en natuurlijk strandhotels. Het strand is er niet minder dan 12 kilometer lang.

Meer in het zuiden ten slotte ligt het schiereiland Bukit, met de badplaats Nusa Dua – wat ‘twee eilanden’ betekent – die in de jaren 1980 uit de grond is gestampt. Deze zone is perfect onderhouden en voorbehouden voor het luxetoerisme.

Strand van Nusa Dua

Verschillende bezochte hotels scoorden bij de reisagenten. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Puri Santrian, in op-en-top Balinese stijl en met zwembaden waar je zo wilt induiken. Of Legian Beach, een oase van rust op nauwelijks 10 minuutjes stappen van het bruisende Seminyak. Een hotel met veel ‘repeaters’, die onder meer gecharmeerd zijn door het gastvrije personeel. Maya Ubud is idyllisch gelegen te midden van de natuur, met een spa tussen de bomen en een keuken waar een Belgische chef in de potten roert. Zelfde rustgevende gevoel in Candi Beach Resort & Spa, met een speciale vermelding voor de kamers met zicht op de oceaan en de villa’s met privézwembad waar de reisagenten hebben verbleven! Ook Meliá Bali blijft ondanks zijn eerbiedwaardige leeftijd van 40 jaar in de ogen van velen een uitstekend adres.

Culturele hoofdstad

Ubud, omgeven door prachtige rijstvelden op de uitlopers van vulkanen, wordt beschouwd als het culturele centrum van Bali. Gerenommeerde vaklui, yogascholen, massagecentra, dansspektakels in de tempels, kunstenaarsateliers… en kookworkshops: je bent hier aan het goede adres! De reisagenten zijn in kleine groepjes verdeeld en hebben een volledige lunch bereid, van voorgerecht tot dessert, tussen woud en rijstvelden, in de tuinen van hotel Plataran Ubud. Het toeristische aanbod van Bali bestaat uit een waaier van culturele belevenissen en sportactiviteiten. Bijvoorbeeld een korte trekking in de jungle en rijstvelden ten noorden van Ubud, volgens de reisagenten een van de topmomenten van deze reis. Een must voor klanten die een beetje sportief zijn. Ze kunnen er de ‘postkaartvalleien’ in terrasbouw bewonderen. Tijdens de ochtendlijke yogasessie, onder leiding van een grote Balinese meester, konden de reisagenten nog eens testen hoe soepel ze zijn. Een onvergetelijke ervaring!

Wie, wat, waar?

Bestemming: Bali.
Organisatie: TUI.
Duur: acht dagen.
Vluchten: Qatar Airways Brussel – Denpasar via Doha (dagelijkse vlucht).
Begeleiding: Mike Decloedts (TUI).
Bezochte hotels: Maya Sanur Resort & Spa, Griya Santrian, Prama Sanur Beach, Legian Beach, Melia Bali.
Hotels waar de reisagenten verbleven: Puri Santrian, Maya Ubud, Candi Beach Resort & Spa, Grand Hyatt.

Deelnemers: Nicolas De Meeûs d’Argenteuil (Voyages Hutois, Hoei), Regine Annecour (Jet Express Doornik), Virginie Pauwels (Folies Voyages, Le Bizet), Séverine Vanoorbeek (Gillard Travel, Ans), Rosalba Profeta (Europa Tours, La Louvière), Karl Arnauts (Reiscentrum Alizes Travel, Overijse), Dieter Cludts (New Event Travel, Sterrebeek), Matthias De Pagie (TUI Lokeren), Linda Meersschaut (Linda’s Travel Shop, Heist o/d Berg), Kristien Heymans (Sedona Travel, Kapellen), Peggy Bruggeman (TUI Beveren), Veerle Coddens (TUI Gent Star), Tara De Winne (TUI Westland), Brigitte Dothee (TUI Herstal), Freja De Keyser (Apollo Travel, Deinze), Ilse De Wilde (Begonia Reizen, Sint-Amandsberg), Ellen Lavolé (TUI Sint-Genesius-Rode), Tiny Sneyders (De Witte Merel, Sint-Truiden).

De groep aan de ingang van hotel Griya Santrian.

Comments