Bestemmingen

Autovakanties Zeeland, Nederland

Autovakanties Zeeland

Romantik Hotel Mondragon: oase van verfijning in Zierikzee

De verfijnde monumentenstad Zierikzee, midden Zeeland, een dik uur rijden vanuit Antwerpen, dit jaar terugkijkend op 800 jaar stadsrechten, is sinds kort (een half jaar geleden soft opengegaan en nadien omwille van de pandemie opnieuw gesloten, en nu sinds een maand volledig operationeel) een schitterend oergezellig en klassiek Romantik Hotel rijk, met als naam en uithangbord Mondragon Hotel –de Goede Spanjaard, Spaanse veldheer uit de 16e eeuw, in dienst van koning Philips II van Spanje (1527-1598), die destijds aan de oude haven van het pittoreske Zierikzee logeerde. Met 41 kamers en suites, een brasserie, een terras aan de oude haven, garage én een top-culinair restaurant ‘Cristó’, genaamd naar de Spaanse veldheer Cristóbal de Mondragon. Een ideale citytrip, vlak bij enkele musea, perfect voor fietstochten in het hinterland of vaarexcursies, en bovenal verrassend lekker eten. Nu al een ‘geheimtip’ voor vele culinair geïnteresseerde Belgen, en Duitse gasten.

Zeeland is dezer dagen in het post-coronatijdperk erg in trek bij vele landgenoten. Verschillende touroperators en autocaristen (zoals Rantour) hebben de jongste weken –met succes – originele groepstrips (max 15 pax) ontworpen om bijvoorbeeld de verschillende Zeeuwse eilanden die globaal Zeeland vormen, te ontdekken. Breskens, Vlissingen, Goes, Middelburg, Zierikzee en de Veerse meren, zijn al jaar en dag toeristische begrippen voor talloze Belgen en Luxemburgers op zoek naar weidse horizonten, genieten aan en op het water, rondkuieren in bijna Provençaals ingeslapen dorpjes en hier en daar met verfijnde culinaire uitschieters zoals in Groede en nu ook in Zierikzee.

De 40-jarige Romantik hotelketen, een top Europese hotelorganisatie (hoofdkantoor in Frankfurt am Main) met 200 aangesloten, zelfstandige hotels, exclusieve b&b’s en restaurants, met 7 leden in België en sinds dit jaar; 5 leden in Nederland met 2 nieuwe: De Campveerse Toren in Veere en Hotel Mondragon met restaurant Cristó in Zierikzee. In België zijn de jongste twee leden het boetiekhotel ’t Fraeyhuis in Brugge en het luxe b&b Zonnehuis in De Haan. Globaal telt de keten 21 Michelinsterren en 55 Gault Millau kokmutsen.

Directeur van het in het centrum gelegen Mondragon hotel in Zierikzee – samen met het restaurant en de brasserie/stadscafé – is de bekende Zeelandse hotelier Govert Janzen (vroeger meer dan 10 jaar directeur van het gereputeerde Badhotel in Domburg). Zijn rechterhand en hotelmanager is Nanda Willemse die de jongste jaren mee verantwoordelijk was voor het dagelijkse gebeuren in bovengenoemd hotel in Domburg. De directeur is samen met de ontwikkelaar-eigenaar (een lokale ondernemer) verantwoordelijk voor de inrichting en het design van de verfijnde luxekamers. Zoals het in een statig historisch herenhuis (vroeger nog een theater) past, is het hotel met herenkamers (rustieke Chesterfields…), prachtige trappenhuizen en moderne liften een verademing te midden de vaak eenheidsworst gedraaide meubels van vele stadshotels.

Voor de culinair geïnteresseerde gast is de lokale chef Kees Visser (voorheen chef bij Kees in Zierikzee) een aanstormend talent, vorig jaar nog geselecteerd voor de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or concours. Het hele hotel ademt dat ouderwets gevoel van tijdloos genieten en klassieke hoffelijkheid uit.

Reisagenten genieten de gebruikelijke commissie en kunnen uiteraard via de reserveringscentrale van de Romantik Hotels keten opereren.

Robrecht Willaert, hoofdredacteur

 

 

Comments