Bestemmingen

Autovakantie Veere: parel in Zeeland

Autovakantie Veere: parel in Zeeland

Auberge De Campveerse Toren: een uniek Romantik Hotel

“Wonderlijk licht is het altijd in Veere. Het heldere zonlicht valt op de propere huizen aan de kaai, meert aan bij de jachten in de haven, strijkt langs het sierlijke stadhuis, verstopt zich in de enorme grote kerk en nestelt zich in de Campveerse Toren”, aldus de Nederlandse literator Will Jansen.

De Campveerse Toren, een historische burcht, hotel, gastronomische BIB-Gourmand tempel, top Romantik hotel, geleid door de unieke 3 zussen van de familie Van Cranenburgh met de oudste zus Hendrina ook als chef in de keuken en bij alle gasten al jaar en dag bekend voor haar ongeëvenaarde Oosterschelde kreeft. Dit jaar is dit Nederlands culinair topproduct gevangen tussen 26 maart en 15 juli.

Auberge De Campveerse Toren is een historische burcht vlak bij het water en sinds 1947 een top hotel , sinds 14 jaar een fier en prominent lid van de karaktervolle hotelketen Romantik Hotels, waarvan 21 leden één of meerdere Michelinsterren tellen en 57 restaurants minimaal 15 Gault Millau punten, speelt een grote rol in de geschiedenis van het Zeeuwse Veere (eiland Walcheren) en vaak ook in de Nederlandse. De toren vormde eeuwen geleden het decor van twee huwelijksfeesten van Willem van Oranje, en de Oranjes hebben vandaag als markiezen van Veere een speciale band met de stad. De historie van de toren – en het hotel – wordt de laatste 73 jaar fel ingekleurd door de familie Van Cranenburgh en dochter Hendrina die sedert 1994 de scepter zwaait in de Campveerse Toren. De zorg om de historie van de toren heeft zij van haar vader overgenomen.

 

De oorspronkelijke stadsherberg anno 1440 ‘om luiden van qualiteit en andere passanten te logeeren en tracteeren…’ is vandaag als gereputeerd Romantik Hotel met de 16 kamers en afzonderlijke huisjes aan de haven (alle met een uniek uitzicht op de haven en het Veerse Meer, bijzonder charmante/romantische decoratie en met veel aandacht voor het historisch verleden) een oase van echte vakantie. De oude, gezellige straatjes, overal met bloemen versierd,  stralen met de talloze zeilboten een ideale mix van Provençaalse en Mediterrane gezelligheid. De kustlijn rond Walcheren biedt de actieve vakantieganger een perfect alibi om er bijvoorbeeld met de fiets op uit te trekken. Maar ook wandelaars (in de duinen), golfers en zeilers halen hier iedere vakantiedag hun hartje op. Ook vandaag nog in het traditionele seizoen tussen april en oktober blijft Veere een soort apart kunstenaarsdorp met zijn dagdagelijkse bezoekers, vissers, ambachtslieden en kunstenaars die het dorp iedere dag opnieuw met het wisselend ‘Zeeuwse’ licht trachten vast te leggen.

Veere (op 90 km van Antwerpen), is een van de mooiste stadjes van Zeeland, ook omwille van de rijke koopliedentraditie waarbij de beladen schepen met wol uit Schotland vandaag plaats gemaakt hebben voor plezierjachten in de haven. Het restaurant van de Toren – culinair zeer hoog aangeschreven – is open voor diner à la carte van woensdagavond tot en met zondag, high tea (uiteraard). En het terras is bij mooi weer (bijna altijd) 7/7 geopend met een kleine kaart en ’s avonds met een aangepaste dinerkaart.

Reisagenten en Belgische klanten zijn hier al jaar en dag welkom met ‘Oosterscheldekreeft-pakketten’ of een ‘Zeeuws Weekend Weg’ en dit het hele jaar door (honden welkom).

Robrecht Willaert, hoofdredacteur

 

 

 

Comments