Analyse, Bestemmingen

Asteria Expeditions laat reisagenten proeven van sprookjesachtig sneeuwlandschap

De maagdelijke Lapse sneeuwlandschappen zijn ideaal om er met de slee doorheen te glijden.

Asteria Expeditions liet van 20 t.e.m. 23 februari acht Vlaamse reisagenten proeven van Winterwonderland Lapland. Reisbegeleider en Laplandspecialist Nico De Mûelenaere gaf de reisspecialisten tijdens deze vierdaagse een uitstekende handleiding mee voor een winters verblijf in Europa’s laatste stukje wildernis. Door de geslaagde famtrip is Winters Lapland voor de deelnemende reisagenten geen onontgonnen terrein meer.

Door Peter Van Oyen, senior reporter

Ultieme Laplandervaring

Nico De Mûelenaere: “Asteria Expeditions is al jarenlang specialist naar Winters Lapland. Daarbij is het leuke dorpje Levi één van onze hoofdbestemmingen in ons ruime aanbod. De bedoeling van deze famtrip was om de deelnemende reisagenten kennis te laten maken met de winterse activiteiten die hier mogelijk zijn. Daarom hebben wij een

Tijd om afscheid te nemen van de trouwe en lieve viervoeters.

volledig programma met excursies uitgedokterd, zoals we die ook aan onze reizigers aanbieden. Eigenlijk wilden we de reisagenten een ultieme Laplandervaring te geven”.

Enthousiasme overbrengen

Volgens de Productmanager Lapland is zo’n ervaring enorm belangrijk om het product te verkopen aan de klanten: “ Het klinkt misschien als een cliché, maar wie zelf een sneeuwscootertocht of een safari met een huskyslee heeft meegemaakt, kan dit gevoel veel beter overbrengen naar zijn klanten toe. Dat geldt zeker ook voor een verblijf in een ijshotel. Door de reisagenten enthousiast te maken voor dit sprookjesachtige sneeuwlandschap met zijn talrijke mogelijkheden, hopen we dat ze ambassadeurs worden voor Winters Lapland. En ik denk wel dat we in dit opzet geslaagd zijn. We kijken immers terug op een zeer geslaagde famtrip met een leuke groep van enthousiaste en gemotiveerde reisagenten”.

Tips over kledij

De reisagenten maken kennis met Rudolf en zijn vrienden.

Een eerste tip die de reisagenten kregen, was over welke kledij er in de koffer moet. Met temperaturen van -20°C en kouder, is het natuurlijk geen overbodige luxe om winterlaarzen of bottines, een dikke winterjas, een sjaal, een muts en wanten mee te nemen. Meerdere truien en fleeces ook. Maar toch moet je geen ganse kleerkast meenemen. Bij Asteria Expeditions krijgt iedereen bij het begin van de reis immers een thermo-overal ter beschikking tijdens het ganse verblijf. Voor buitenactiviteiten worden er bovendien steeds snowboots, extra handschoenen en soms sneeuwbrillen voorzien. Tijdens hun verblijf leerden de reisagenten ook dat ze zich in laagjes moeten kleden. Terwijl het buiten vriest dat het kraakt, is het binnen vaak erg warm.

Op de dragers van de huskyslee

De maagdelijke Lapse sneeuwlandschappen zijn ideaal om er met de slee doorheen te glijden. Tijdens de famtrip maakten de reisagenten kennis met diverse types sleeën. De meest geliefde excursie was de safari met de huskyslee. Eerst kreeg de enthousiaste groep uitgelegd hoe men de slede dient te besturen en leerden ze dat ieder span wordt getrokken door een zestal husky’s. Je kan mee als passagier, maar ook als bestuurder die op de smalle dragers van de slee gaat staan. Na de uitleg, maakten de reisagenten een tocht van circa 10 kilometer door een adembenemend en stil sneeuwlandschap. Daarna was er ook nog tijd om een bezoekje te brengen aan de hondenkennels.

Met de rendierslee

Rustiger ging het er aan toe in de rendierboerderij. Nadat de reisagenten kennis maakten met Rudolf en zijn vrienden, werden de rendieren voor lage houten sleden gespannen. Tijdens het rendiersleetochtje hoorden de reisagenten niets anders dan het geschuif van de slee en het ritmisch geklak van de hoeven.

Gemotoriseerde sporten

Erg populair zijn de sneeuwscootersafari’s. Deze safari’s zijn door de Finnen wel aan strenge regels onderworpen. Zo zijn de tochten steeds begeleid en is alcohol uit den boze. De groep maakte een vijf uur durende sneeuwscootersafari, waarbij men 30 à 35 kilometer aflegde. Wie door het witte landschap scheurt, krijgt een fikse adrenalineboost en het gevoel van vrijheid is enorm.

De reisprofessionals kregen blijkbaar niet genoeg van snelheid, want ook de ice karting activiteit werd door iedereen erg gesmaakt.

Andere activiteiten

Ijsvissen, maar de vissen gaven niet thuis.

Tot slot moeten we nog vermelden dat de reisagenten ook nog de sneeuwschoenen aanbonden en zich waagden aan ijsvissen, al gaven de vissen niet thuis. Dit was ook het geval voor het noorderlicht, dat de groep niet te zien kreeg. Hoewel men er twee avonden op uit trok om dit uniek natuurverschijnsel te spotten, werden de inspanningen niet beloond. De natuur laat zich nu eenmaal niet dwingen. Desondanks genoten de reisagenten van de stille poolnacht.

Cool: overnachten in Snow Village

Tussen de excursies door, werd er even tijd gemaakt om enkele hotels te bezoeken. Zo bracht de groep onder meer een bezoek aan de glazen iglo’s van het Levin Iglut hotel, dat bovenop de skiheuvel van Levi is gelegen. De groep verbleef verder twee dagen in het gezellige Hullu Poro Hotel.

Bijzonder was verder het bezoek in Snow Village, één van de mooiste sneeuw- en ijshotels van Lapland. Alleen het bezichtigen ervan is al een unieke belevenis. Zo kregen de reisagenten een rondleiding langs verschillende ijssculpturen, ice rooms en suites, ice chapel en ice bar, waar genipt werd aan een Finse vodka. Een bijzonder ‘coole’ ervaring was de overnachting in één van de ice suites. Door het iglo-effect blijft de binnentemperatuur in de ice suites altijd constant enkele graden onder nul. De reisagenten sliepen gelukkig wel in warme en comfortabele slaapzakken, zodat ze geen kou konden vatten. Voor velen was het overnachten in het ijshotel één van de hoogtepunten van de studiereis.

Reacties reisagenten

Voor de acht deelnemers aan de studiereis, was winters Lapland een gloednieuwe bestemming, die echter volledig aan hun verwachtingen voldeed. Hieronder lees je de reacties van de enthousiaste groep.

Barbara De Groote: Suntour Reizen (Selectair), Avelgem :

“De huskytocht was voor mij hét hoogtepunt, omdat je niet alleen kennismaakt met de honden, maar ook de overweldigende natuur voelt. Maar ook de andere excursies waren top. Asteria Expeditions heeft echt wel een enorm aanbod op Lapland. Ook de begeleiding door Nico was super. Ik heb enorm veel opgestoken over deze bestemming. Lapland is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zal toch veel van mijn klanten kunnen bekoren. Ik ga de bestemming dan ook aanbevelen bij een groot deel van mijn klanten”.

Elke Degroote, Isis Reizen, Diksmuide:

“De overnachting in het ijshotel en het diner in het koude restaurant is mij het meest bijgebleven. Ook ben ik zeer te spreken over de puike organisatie van deze studiereis. De famtrip zat goed in elkaar. Je hebt als klant wel een basisconditie nodig en je moet niet te kouwelijk zijn aangelegd. Maar behalve voor erg kleine kinderen, is Lapland voor iedereen aan te bevelen”.

Nele Luyssen, Tielt Travel (Selectair), Tielt :

“Deze famtrip was een unieke ervaring voor mij. Ik heb vooral genoten van de rust, de stille witte landschappen, de gezonde lucht en de puurheid van de natuur. Het hoogtepunt voor mij was het bezoek aan de rendierenboerderij en de sledetocht met de dieren. Ik ben ook zeer te spreken over de uitstekende begeleiding. Zo kregen we veel antwoorden op onze vragen, zoals het besturen van een hondenslee of sneeuwscooter. Ik weet nu perfect hoe ik Lapland aan mijn klanten moet verkopen. Nu ik ervaren heb hoe een verblijf in het ijshotel verloopt, kan ik het aan mijn klanten aanbevelen. Meer nog: door deze studietrip mee te maken, durf ik voortaan Asteria Expeditions met mijn ogen dicht te verkopen”.

Elsie Quaeyhaeghens, Elsie’s Travel (Travel Expert), Westerlo

“Het was een heel intensieve en leerzame studiereis. Een bestemming als Lapland moet je toch zelf ervaren en beleven om het te kunnen overbrengen naar de klanten toe. Opvallend vond ik ook het lekkere eten en de vriendelijkheid van de mensen hier. Een bijzondere ervaring vond ik de rendierensafari, omdat we daarbij ook een glimp opvingen van de Sami cultuur. Ook het bezoek aan Snow Village was een unieke ervaring. Een bezoek aan een ijshotel zou je één keer in je leven moeten doen, ook al breng je daar geen overnachting door”.

Heidi Schrooten, Limburg International, Neerpelt

“Ik ga ieder jaar skiën, maar Lapland is een andere manier om een sneeuwvakantie te beleven. Het is mij enorm meegevallen. Het is volledig mijn ding: ik kom zeker terug. De organisatie van deze studiereis was top. Ik heb ook veel bijgeleerd, vooral praktische zaken. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn klanten tips geven over welke kledij ze moeten meenemen en dat ze zich in laagjes moeten kleden. Dat zijn zaken die je alleen maar leert, als je het zelf hebt meegemaakt”.

Griet Beyne, Exclusief Reizen (Avitour), Tielt

“Ik ben onder de indruk van zowel de activiteiten als de organisatie van deze famtrip. Ik vond alles fantastisch, met het ijshotel en de huskysafari als absolute hoogtepunten. Lapland is vooral aan te bevelen aan reizigers die houden van de natuur en de stilte. Door deze ervaring, weet ik beter hoe een Laplandreis in elkaar zit. Ik ga nu ook mijn klanten hierover beter kunnen adviseren”.

Sandra Vantongerloo, Conny Cars (Selectair), Westerlo

“Deze famtrip was een aaneenschakeling van leuke activiteiten en super begeleid door Nico, die een enorme kennis over Lapland heeft. Ik heb dan ook enorm veel bijgeleerd over deze bestemming. Ik denk dat winters Lapland toegankelijk is voor iedereen die van de koude houdt. Zo kan ik deze reis aanbevelen aan zowel koppels, vriendengroepen als families”.

Linda Meerschaut, Linda’s Travel, Heist op den Berg:

“Deze reis was super georganiseerd. Vooral de huskytocht en het verblijf in Snow Village zijn mij bijgebleven, al is het ijshotel wel niet voor iedereen weggelegd. Door deze reis zelf te ervaren, heb ik veel bijgeleerd en kan ik de bestemming beter verkopen”.

Comments