Bestemmingen

Antalya: de Turkse riviera & beyond

Turkije kampte in 2016 met een mislukte staatsgreep en in 2017 met enkele aanslagen maar lijkt nu helemaal terug van weggeweest, en bovenal: veilig. Na een felle terugval van het toerisme in 2017 tot circa 38 miljoen aankomsten steeg het aantal bezoekers in 2018 tot zo’n 46 miljoen aankomsten. Dit jaar wordt opnieuw een stijging van 12% genoteerd van januari tot april. Het lijkt dus de goede kant op te gaan met het toerisme in Turkije.

Jonas Vandenabeele, Staff Reporter

Antalya is synoniem aan kwaliteitsvolle all-inhotels, en bij uitbreiding is dat het geval voor heel Turkije. Maar wie zijn resort verlaat wordt verleid door de mooie landschappen en diversiteit van de natuur en de cultuur en de gastvrije Turken.

Stof vreten en knipperen

De regio Antalya kan je op verschillende manieren verkennen, ter land, ter zee of in de lucht. Wat je ook kiest, je komt ongetwijfeld iets moois tegen, hetzij vriendelijke mensen, een eeuwenoude ruïne of een weelderig groene natuur of een gapend diep ravijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf met een jeep rijden of je laten ‘vervoeren’ naar en door het Taurusgebergte, zoals aangeboden door TUI. Met een 4×4 pickup-truck ga je op pad langs verharde en een stuk onverharde wegen langs bos, rivier en vlakte. Als het droog is en je vlamt met de jeep langs de stoffige onverharde wegen, is het soms wel eens stof happen. Maar de beloning die volgt is het meer dan waard. Wanneer je naar beneden staart tussen de rotsen, in de rivierbedding in het Köprülü Kanyon park moet je toch even knipperen met de ogen. De dieperik uitgehouwen door het snel stromende water bekijken mensen met hoogtevrees best vanop een veilige afstand, maar durfallen kunnen op enkele rotsen springen tot aan het randje om – op eigen risico – te turen naar het heldere water. De kloof is op sommige plaatsen wel 400 meter diep! Actieve klanten kunnen ook op de rivier raften. Deze excursies valt ook naadloos te combineren met culturele activiteiten zoals een bezoek aan het Aspendostheater.

Legendarische vakantie

Land of Legends

De prijs-kwaliteitsverhouding van de hotels in Antalya zit erg goed, en ook thematisch is er voor elk type klant een hotel. Van een echt familiehotel met glijbanen aan het zwembad en een uitgebreide kinderanimatie tot rustige en klassevolle hotels gericht op adults only met een verfijnde keuken. Ook wie voor een actieve vakantie kiest, of alles daar tussenin, is in Antalya aan het goede adres. Wie meer over Turkije en zij geschiedenis wil te weten komen, kan het oude Antalya bezoeken, de oude griekse stad Perge, Aspendos verkennen of zich vergapen aan de mooie natuur in de vorm van zee, rivieren, de bovenvernoemde canyon. Het Aspendostheater kan je met een Nederlandstalige gids bezoeken. Dit is een van de best bewaarde Grieks-Romeinse theaters ter wereld, een must voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers. Gezinnen met of zonder kinderen kunnen terecht in het themapark Land of Legends, een heus (water-)attractiepark en shopping mall met restaurantjes en een hotel. Je vindt er snelle achtbanen, vele waterglijbanen, lazy rivers, 5D-cinema, en meer. Een activiteit voor het volledige gezin dus! ’s Zomer kan het er heel warm worden, dan is het watergedeelte van het park sterk aan te raden.

Antalya met TUI

Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van de Experience Trip met TUI naar Antalya. Rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Antalya in iets minder dan drie en een half uur. Tijdens deze studiereis stonden de TUI hotelmerken in de kijker die in 2020 een verandering ondergaan. TUI heeft namelijk de ambitie om TUI BLUE verder uit te rollen en het het belangrijkste hotelmerk te maken met diverse subbrands per doelgroep.

Comments