Newsflash, Technologie

AMEX GBT neemt Hogg Robinson Group (HRG) over

David Radcliffe, ceo HRG

American Express Global Business Travel zal HRG overnemen, twee van de drie grootste TMC’s ter wereld worden zo samengevoegd.

HRG wordt door American Express GBT geschat op £ 410 miljoen, de deal wordt verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar rond te zijn, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties.

Hoe het management aan de top er zal uit zien, is nog niet bekend, al zullen “de grootste talenten van AMEX en HRG hun plaats aan de top krijgen”. Of de naam HRG blijft bestaan, is ook nog niet bekend. Het HRG kantoor in België (ex Weinberg Travel) bevindt zich in Antwerpen en wordt geleid door Alain Depauw.

In een afzonderlijke maar gerelateerde deal kondigde HRG ook de verkoop van haar software aan Visa aan, als servicebedrijf Fraedom (betaaloplossing), en dat voor bijna £ 142 miljoen. Dit zou anders in conflict komen met de Amerikaanse kredietmaatschappij American Express, die nog steeds 50% van de aandelen van Amex GBT in handen heeft.

Doug Anderson, ceo AMEX GBT

Het bedrag dat AMEX voor HRG betaalt, kan variëren afhankelijk van het feit of deze verkoop aan Visa reeds is voltooid. Normaal gezien wordt deze verkoop in maart afgerond. American Express GBT is sinds 2014 gezamenlijk eigendom van een door private equity geleid consortium van investeerders, gevormd door Certares en kredietbedrijf American Express. Het bedrijf was voorheen uitsluitend eigendom van American Express. Beleggers in het bedrijf zijn onder meer de Qatar Investment Authority, beleggingsondernemingen BlackRock en Macquarie Capital, bekend als investeerder van o.m. Brussels Airport. Opmerkelijk aandeelhouder – met 23,9% – is eveneens John Fentener van Vlissingen, stichter/eigenaar van het familiebedrijf BCD Travel Group, ’s werelds tweede grootste TMC. Op de aandelen van van Vlissingen (ondergebracht in Boron Management, het privé-investeringsvehikel van van Vlissingen)  is eveneens een bod gedaan, aldus een woordvoerder van de BCD Group aan onze collega’s van het Nederlandse Zakenreis.

In een gezamenlijke verklaring zeggen AMEX en HRG dat de fusie de groei zou versnellen en zal leiden tot het combineren van “twee geavanceerde reistechnologie en ontwikkelingsplatformen” en zo zal leiden tot “kostenbesparingen, schaalvoordelen en maximale efficiëntie”.

Bron: Travelweekly.co.uk

Comments