Cruise

Amerikaanse gezondheidsdiensten hanteren dubbele moraal

De Amerikaanse gezondheidsdiensten hanteren twee maten en twee gewichten in de bestrijding van het coronavirus. Dat zegt de cruise-industrie naar aanleiding van Thanksgiving. We hebben deze week allemaal de beelden gezien van de drukte op de Amerikaanse luchthavens waar miljoenen reizigers – soms zonder mondmasker – op elkaar gepakt staan aan te schuiven. Volgens de Amerikaanse luchtvaartorganisatie zullen in de week van Thanksgiving tot 50 miljoen Amerikanen een vliegtuig nemen. De cruiseschepen kunnen daarentegen al acht maanden geen gasten meer ontvangen en werden door de CDC afgelopen weekend nog omschreven als een van de meest risicovolle reisformules.

De Centers of Disease Control and Prevention knijpen volgens de cruise-industrie een oog dicht met betrekking tot de luchtvaart en laten mensen vliegen zonder coronatesten, protocols of social distancing. Geen enkele luchthaven noch luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten kreeg beperkingen of protocollen opgelegd. Cruiseterminals moeten wel de afstand tussen de gasten kunnen garanderen en gespreide inschepingen organiseren. De cruiseschepen moeten voldoen aan 74 actiepunten en 15 proefvaarten organiseren voor ze hun eerste betalende klanten mogen ontvangen. In tegenstelling tot de luchtvaart hebben de cruisemaatschappijen ook beslist alle passagiers en bemanningsleden te testen voor het inschepen. Rederijen als MSC Cruises voerden deze maatregel al in vanaf de eerste afvaart tijdens de zomer.

Het valt de sector bovendien op dat de CDC in haar communicatie stelt dat het toelaten van cruiseschepen mensen van de douanediensten, kustwacht, gezondheidsmedewerkers, havenpersoneel en de gemeenschappen blootstelt aan onnodige risico’s. Volgens de cruise-industrie zou diezelfde bezorgdheid ook moeten gelden voor het reizen per vliegtuig.

© foto MSC Cruises

Comments