Cruise

Amerikaanse congresleden vragen nieuw No Sail Order voor cruises

Een aantal Amerikaanse congresleden wil dat de US Centers for Disease Control & Prevention (CDC) het No Sail Order opnieuw instellen. De senatoren vinden het te gevaarlijk om op dit ogenblik opnieuw cruiseschepen te laten varen vanuit de Verenigde Staten. Aanleiding voor de oproep is de Covid 19-uitbraak op de SeaDream I nadat het schip was uitgevaren vanuit Barbados. Aan boord van het yacht werden de voorbije dagen minstens zeven gasten besmet met het coronavirus.

Afgelopen week testten aan boord van het yacht van SeaDream Yacht Club vijf passagiers positief voor Covid-19. Daarop moest het schip zijn eerste cruise van het seizoen in de Caraïben vroegtijdig afbreken. De autoriteiten in Bridgetown voerden bij de terugkeer bijkomende testen uit. Daaruit bleek dat minstens nog twee gasten besmet waren.

Er is in politieke middens en in de cruisewereld veel kritiek op de manier waarop SeaDream omspringt met de veiligheid. De rederij heeft het dragen van een mondmasker aan boord van het schip niet verplicht omdat de passagiers volgens SeaDream voldoende afstand kunnen houden. Opvarenden merken op sociale media op dat niemand van de gasten op de eerste afvaart mondmaskers droeg. Ook de bemanningsleden hebben geen enkele vorm van bescherming tegen het virus. Op het internet zijn intussen foto’s opgedoken van passagiers en bemanningsleden die samen op de foto gaan zonder mondmaskers noch onderlinge afstand.

De CDC besliste eind oktober het vaarverbod niet langer te verlengen en stelt heel strikte eisen voor de heropstart van de cruises vanuit de Verenigde Staten. Het voorval en het risico op een nieuwe cruiseban zijn slecht nieuws voor andere rederijen die het wel strikt nemen met de social distancing en het dragen van mondmaskers of gelaatsschermen. De CDC heeft twee weken de tijd om te reageren op het verzoek van de congresleden. Indien de gezondheidsdiensten op die vraag ingaan, dreigt de heropstart van de cruises weer voor onbepaalde tijd uitgesteld te worden.

© foto SeaDream Yacht Club

Comments