Analyse, Bestemmingen

Met All Ways Cruises op de Gouden Rivier

Jonas Vandenabeele, staff reporter Travel Magazine

Twintig Franstalige en twintig Nederlandstalige reisagenten vertrokken op 16 april 2019 vanop Brussels Airport met Brussels Airlines richting Porto om aan boord te gaan van de MS Douro Serenity, op uitnodiging van All Ways Cruises. Na een verkenning van de prachtige stad, in twee gespleten door de Douro met langs de ene kant Porto, en langs de andere kant Gaia – waar alle portohuizen zich bevinden – was het hoog tijd om aan boord te gaan.

De MS Douro Serenity is een heel recent schip dat in zijn geheel gecharterd wordt door All Ways Cruises bij Douro Azul, om zo een volledig Belgische (Nederlandstalig en Franstalig) afvaart te kunnen inleggen. De animatie en uitleg aan boord gebeuren dan ook steevast in beide landstalen. Voor een nog betere immersie in de (wijn-)regio Douro is er een oenologe mee aan boord. Deze zorgt voor presentaties en proeverijen tijdens het varen. De Serenity is één van de weinige schepen samen met de andere vaartuigen van Douro Azul, die mag overnachten pal in het centrum van Porto.

Na een uitstekend avondmaal aan boord en wat welverdiende nachtrust na de laatste Porto als slaapmutsje, zetten we koers richting binnenland. Aan een rustig tempo meanderen we mee met de rivier. We ontschepen een eerste maal om een bezoek te brengen aan de MS Queen Isabel, in 2020 ter beschikking van All Ways Cruises voor 24 afvaarten. Er is plaats op het 5*-schip voor 118 passagiers en de gemeenschappelijke ruimtes, net als de kajuiten, stralen klasse uit.

Een eerste kennismaking met het vasteland volgt in Lamego, dat ondanks de 686 trappen zeker de beklimming waard is! Het is ook uit deze streek dat de gekende drank afkomstig is, voor ze bekend werd onder de naam Porto. Een bezoek aan het lokale museum is een echte must-do, met z’n prachtige Vlaamse wandtapijten. Daarna is het tijd voor een kennismaking met de lokale Moscatel-druif iets verderop in de streek van Favaios, met aansluitend een traditioneel avondmaal met muzikale begeleiding en bijpassende lokale wijnen op het wijngoed.

Een proeverij aan boord van de lokale wijnen mag je als wijnliefhebber niet laten liggen. Met veel expertise word je als passagier begeleid door een selectie van vijf wijnen: twee wit, één rosé, en twee rood. Dit alles terwijl het schip rustig verder glijdt langs de wijngaarden op de terrassen aan de flanken van de rivier. Na alle zintuigen de kost te geven volgde een presentatie door Jan Van Durme (sales rep Vlaanderen en Nederland) en Robert Pascual (sales rep Brussel & Wallonië), waarbij de nieuwigheden voor het jubileumjaar 2020 voorgesteld werden. Na het verzorgde lunchbuffet aan boord van de Serenity volgde een excursie naar Castelo Rodrigo, een klein plaatsje in het noorden van Portugal dat heroverd werd op de Arabieren bij de reconquista. Je vindt er nog altijd kasteelruïnes en een charmant oud kerkje. Er wonen niet meer dan 500 inwoners in de pittoreske heuvelvestiging. Terug aan boord was iedereen piekfijn uitgedost voor de captain’s cocktail gevolgd door de captain’s dinner.

De laatste volledige dag aan boord (voor de reisagenten) was volledige gewijd aan de universiteitsstad Salamanca. De bruisende stad is geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed. De universiteit is de vierde oudste van Europa, gesticht in 1215. De grandeur is nog steeds zichtbaar in enkele opmerkelijke gebouwen verspreid over de stad. Het symbool van Salamanca is een kikker op een doodshoofd, er wordt gezegd als je de kikker spot op de rijkelijk versierde gevel van het universiteitsgebouw, je als student zal slagen voor alle vakken. De afvaart van de famtrip viel samen met de Semana Santa in Spanje, wat voor opvallende taferelen zorgde in het stadscentrum. Je kan niet naast de boetedoeners met boetegewaad kijken wanneer je ze door de straten ziet flaneren.

De laatste dag restte de groep nog enkel de terugvlucht. Voor sommigen was die iets later in de namiddag, deze personen konden nog naar hartenlust Porto verkennen. Sommigen sprongen op een hop on-hop off, anderen kozen voor een wandeling door de stad. De klanten aan boord van de Serenity, die cruiseden gewoon verder. Voor hen stond er nog heel wat op het programma: een portoproeverij en een bezoek aan een portohuis, verkenning van de stad, het paleis van Mattheus en een bezoek aan Guimarães.

2020 jubileumjaar

Het jaar 2020 wordt een speciaal jaar voor All Ways Cruises, dat jaar bestaat de touroperator 30 jaar. Dat wordt gevierd met enkele speciale afvaarten in het jaar 2020, zowel bij de kust- en zeecruises. De zeecruises gebeuren met het schip Astoria: er is een Zeebrugge – Zeebrugge rond de UK met onder andere Londen en Southampton in het programma, de tweede vertrekt in Porto met 500 passagiers, via Lissabon naar de Gallicische kust, dan naar de Golf van Biskaje naar de Bordeauxstreek, waar er in een groot landhuis een verjaardagsfeest zal plaatsvinden.

Jan Van Durme: “2018 was een jaar met veel veranderingen voor All Ways. We hebben de reisagenten in de armen gesloten, de verkoop bij de reisagent is gestegen van 0% naar 33% en we geloven dat hier zeker nog groeimarge is. En dat willen we de reisagenten tonen met deze studiereis. We zien dat er een grote instroom is van klanten die we te danken hebben aan de reisagenten. Deze Dourocruise is exemplarisch voor onze riviercruises, het is een topproduct. We hebben het aantal afreizen verhoogd om te voldoen aan de vraag. We zijn een belangrijke speler op de markt voor Douro-afvaarten, aangezien er ook een stop is op het aantal afvaarten. De vallei van de ‘rivier van Goud’ is trouwens een mooie regio die moeilijk te bereiken is met de auto, dan is een riviercruise een fantastisch alternatief. De landschappen langs de oevers met zijn wijn- en olijfboomgaarden zijn zeer mooi. We blikken komend seizoen vooruit naar de Donau-landen. Er is de herdenking in 2020 van Beethoven… van Mechelen tot Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. De Douro is een tweede speerpunt en verder hebben we de Wolga en de Mekong. Maar er zijn ook nog ‘speciallekes’ zoals een Gangescruise en onze jubileumafvaarten: twee op zee en enkele op de rivieren, dit staat telkens ook aangeduid in onze brochures, die nu uit zijn. Ons versterkte team staat klaar voor de reisagent, die opties kan nemen bij ons voor 5 dagen.”

Reacties

Marc Vanvoorden (White Reizen): “Een riviercruise is compleet verschillend t.o.v. zeecruises. Het is heel rustgevend en je hebt geen last van golven, storm of zeeziekte. De rechtstreekse vluchten met Brussels Airlines zijn uitstekend en ook de vluchturen zijn prima. De transfer tussen de luchthaven en Porto is vrij kort, alweer een voordeel! Porto is echt de moeite waard, zeker ook het bezoek aan het historische stadsgedeelte Ribeira. Tijdens de riviercruise geniet je van mooie, afwisselende uitzichten. Wat me zal bijblijven is het stuk rond de Valeira-sluis. Ik was ook aangenaam verrast van het aantal wijngaarden langs de Rio Douro. De uitstap naar één van de oudste universiteitssteden in Europa, Salamanca, was een topper in het programma. Aan boord van het schip moet je geen groot faciliteitenaanbod verwachten. Er is een restaurant, een bar en een kleine fitnessruimte. Maar op het bovendek is er ruimte genoeg om te relaxen. Alles aan boord is Nederlandstalig (omroepen aan boord, reisbegeleiders, dagelijks programma) wat voor een aantal klanten die het Engels niet beheersen een enorm voordeel is. Ik heb nu een veel beter zicht op de pro’s en contra’s van riviercruises en ga dit product zeker beter kunnen verkopen, maar voor mij toch zeker niet voor een jong publiek, eerder voor 55+’ers.”

Werner Van Asch (Reizen Spillemaeckers): “Ik kijk met een positief gevoel terug op deze studiereis en ben helemaal up to date over hoe alles aan boord van het schip werkt. Deze riviercruise is een ideaal product voor individuele klanten die graag begeleid worden tijdens de reis maar ook van rust houden. Alles wordt voor hen geregeld, de klant hoeft zelf weinig te doen. Daarboven wordt alles in hun eigen taal gecommuniceerd! Wat All Ways schrijft in hun brochures, klopt. De studiereis helpt me om beter All Ways te verkopen, aangezien ik nu goed weet welke klant ik hier moet naartoe sturen. De keuken aan boord is zeer lekker, maar niet altijd gastronomisch. Mijn persoonlijk hoogtepunt was Salamanca, een verborgen parel. De stad zelf was mij nog onbekend. Het is mogelijk als citytrip, maar ideaal als deel van het pakket van een riviercruise.”

Bekijk de foto’s van deze studiereis via deze link.

Comments