Cruise

Alaska-cruises toch weer op de radar

De Amerikaanse senaat heeft met eenparigheid ingestemd met een tijdelijke opschorting van de zogenaamde Jones Act. Dit betekent dat cruiseschepen die niet onder Amerikaanse vlag varen, tijdelijk ontheven worden van de cabotagewet en vertrekken vanuit de Verenigde Staten kunnen inleggen zonder een buitenlandse haven aan te lopen. Deze uitzondering was nodig om de rederijen toe te laten deze zomer afvaarten aan te bieden tussen California, Washington State en Alaska zonder Canada aan te lopen. Dat land heeft tot het voorjaar van 2022 alle cruiseschepen met meer dan 100 passagiers op zijn grondgebied verboden.

De Alaska Tourism Restoration Act moet nog goedgekeurd worden door het congres. De indieners van het wetsvoorstel vragen een dringende behandeling om het toerisme in Alaska te redden. Diverse rederijen hebben minstens één schip stand-by aan de Amerikaanse westkust om zo snel mogelijk opnieuw afvaarten richting Alaska te kunnen aanbieden.

Ook vanuit de US Centers of Disease Control and Prevention kwam er deze week goed nieuws voor de cruise-industrie. De Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben een aantal aanbevelingen ingetrokken. Daarbij moeten volledig gevaccineerde passagiers niet langer deelnemen aan ‘bubbel-excursies’ en kunnen ze in de aanloophavens vrij het land verkennen. Deze beslissing geldt voor Level 1-bestemmingen waar de kans op besmetting klein is. De vrijstelling geldt niet voor de Bahama’s, Antigua, Barbados en St. Maarten die de cruiserederijen deze zomer als inscheephavens gebruiken, maar nog steeds op Level 4 staan.

© foto Holland America Line

Comments