Newsflash

Air Antwerp: opvolger van VLM Airlines op luchthaven Antwerpen

De luchthaven Deurne bij Antwerpen krijgt een nieuwe luchtvaartmaatschappij: Air Antwerp. Dat heeft de redactie van Travel Magazine vernomen en het nieuws is ons intussen bevestigd.
De maatschappij wil in een eerste fase Antwerpen verbinden met een drietal bestemmingen waaronder Londen City Airport. De regionale luchtvaartmaatschappij hoopt ook een aantal ex-werknemers van VLM aan te trekken.
De aandeelhouders van het pas opgerichte bedrijf zijn niet de minste: KLM en het Ierse CityJet. Zij brachten een startkapitaal samen van 61.500 euro, waarvan één derde door KLM en de overige twee derden door CityJet dat zijn hoofdzetel heeft in Dublin.
Bij de federale overheidsdienst Mobiliteit loopt een aanvraag voor een vliegvergunning, ook wel AOC (Air Operator Certificate) genoemd, die een maatschappij moet toelaten om commercieel luchtvervoer te organiseren.

Air Antwerp hoopt dit najaar van start te kunnen gaan met één Fokker 50, een toesteltype met plaats voor 50 passagiers dat destijds ook door VLM Airlines werd gebruikt op de korte verbindingen naar steden in o.a. Groot-Brittannië, Zwitserland en Duitsland.
Begin december vorig jaar verdween de ooit succesvolle voorganger VLM Airlines van het toneel. Het gecrashte bedrijf ging in vereffening nadat er geen overnemer werd gevonden. VLM kwam in de zomer van 2016 na een faillissement in handen van SHS Aviation, een bedrijf met Chinese aandeelhouders. Na twee jaar haalden de Chinezen hun handen van VLM. 85 werknemers kregen hun ontslag en de vlieglicentie werd ingetrokken. De drie overgebleven Fokker 50’s verhuisden naar het Zweedse luchtvaartbedrijf Amapola.

De oprichtingsakte van Air Antwerp is vorige maandag gepubliceerd in het Staatsblad. Bestuurders van het nieuwe bedrijf zijn de Nederlander Willem Alexander Hondius (namens KLM) en de Belg Johan Maertens. Maertens wordt ook de CEO van Air Antwerp. Hij was tot eind vorig jaar vorig jaar de laatste topman van het failliete VLM Airlines.
Maertens (47) was in 2002 werkzaam voor SN Brussels Airlines en drie jaar later trok hij naar Afrika om er lokale luchtvaartprojecten te ontwikkelen. In 2008 stapte hij over naar Lufthansa Consulting en in 2012 werd hij in Congo-Brazzaville gedeputeerd CEO en COO van de nationale luchtvaartmaatschappij ECAir (officieel Equatorial Congo Airlines), een bedrijf dat oktober 2016 failliet ging.
Willem Alexander Hondius is volgens zijn LinkedIn-pagina Senior Advisor Alliance Development bij KLM Royal Dutch Airlines. Tussen oktober 2013 en november 2018 stond hij als CEO aan het hoofd van de Keniaanse lagekostenmaatschappij JamboJet, een dochterbedrijf van Kenya Airways.

Luk De Wilde