Analyse

ACCOR Asia-Pacific: niets dan superlatieven

Dat Accor de grootste hotelgroep in de Asia-Pacific regio is, wisten we al enkele jaren. Maar de van huis uit Franse hotelketen zorgt nu opnieuw voor nog enkele cijfers die de sector met verstomming slaan. Vorig jaar is de magische kaap van de 1000 hotels in de regio overschreden. Een aantal dat ondertussen al gestegen is naar 1090 eenheden, goed voor 206.000 hotelkamers. Een belangrijk aandeel voor die groei is te zoeken in Australië, waar Accor nu aan 350 hotels zit en meteen ook in dat land de grootste hotelketen is. Het verwerven, vorig jaar, van de merken Mantra, Art Series, Peppers en Breakfree heeft daar een doorslaggevende rol bij gespeeld. Tot die nieuwe hotels behoort het Fantauzzo hotel in Brisbane, een Art Series hotel genoemd naar de gelijknamige Australische schilder en met zowat vijfhonderd reproducties van de man verwerkt in het hotel. En in april opent in Melbourne Shadow Play by Peppers.

Door Gilbert Roels

Mövenpick & Pullman

Voor het eerst sinds het deel is gaan uitmaken van de Accor groep, heeft Mövenpick nu een recordgroei aangekondigd in de regio. 16 nieuwe hotels zijn al operationeel en nog eens 18 zitten in de pipeline voor de volgende drie jaren. Daarbij een nieuw resort op het eiland Khao Yai. In Vietnam komen er tegen 2021 twee nieuwe vestigingen bij: het Mövenpick resort Van Phong en het Mövenpick resort Halong Bay. Accor heeft nu een dertigtal hotels in Vietnam en gaat dat aantal de volgende twee jaar opvoeren tot een veertigtal.

Het Pullman Nadi Bay resort opent dit jaar nog in Fiji en zo ook een vijfsterren Pullman Rotorua in Nieuw-Zeeland en het Pullman Mandalay Mingalar in Myanmar.

Wat Nieuw-Zeeland betreft, is er ook nog goed nieuws voor de liefhebbers van designhotels, en dat met de opening van het SO/Auckland. Het gelijkvloers is ontworpen door de Nederlandse design groep Moooi. Voor het globaal design van het hotel tekent het bekende KIWI Fashion WORLD.

China en Thailand

In de Volksrepubliek nadert Accor het recordcijfer van 300 hotels. En dat zou nog dit jaar moeten gebeuren. Recent openden het Fairmont Wuhan (het zesde Fairmont in China), Pullman Fuzhou Tahoe en Raffles Shenzhen. Op de planning staan nog een nieuw MGallery voor Hongkong, een Fairmont in Guiyang en een Pullman in Hanzhong.

Orient Express, een magische naam in de reiswereld sinds de start van de beroemde gelijknamige trein, gaat met een ultra luxehotel zijn debuut maken in Thailand. En dat met het spectaculaire Orient Express Mahanakhon Bangkok. Het hotel krijgt onderdak in de hoogste en futuristisch ogende building van de Thaise hoofdstad. Art Nouveau en motieven uit de originele treinstellen zullen het design bepalen. Op de 47ste en 78ste verdiepingen komen er een observatorium en een skywalk.

Het ultra-luxe Orient Express hotel in een exclusieve locatie: het hoogste gebouw van Bangkok.

India en de Malediven

Met het Novotel Vijayawada Varun opende zopas het twintigste Novotel in India zijn deuren. En even daarvoor opende eveneens het Novotel Goa Dona Sylvia resort. Sinds de opening van zijn eerste hotel op de Malediven, doet Accor er nu alles aan om zijn aanwezigheid op deze bestemming in de Indische oceaan te versterken. De groep telt nu vijf vestigingen met als absolute topper het exclusieve Raffles Maldives Meradhoo dat nu in april opent. Met slechts 38 villa’s, zowel op het strand als op het water. Verder zijn er op de Malediven nog het Fairmont Maldives Simu Fen Fushi (met het langste zwembad van de regio), het Mövenpick Maldives Noonu Atoll en het Mercure Maldives Kooddoo.

 

 

 

Het legendarische 130 jaar oude Raffles hotel Singapore herrijst deze zomer in zijn koloniale glorie.

Raffles

Het legendarische Raffles hotel gaat momenteel door de laatste fase van een vele miljoenen kostende renovatie. Maar in juni zal het 130 jaar oude hotel in Singapore in al zijn (koloniale) glorie herrijzen. Met nieuwe restaurants zoals het Franse La Dame de Pic van Michelin driesterren-chef Anne-Sophie Pic, BBR van Alain Ducasse in de Bar & Billiard Room en Yi, de hedendaagse Chinese keuken van Jereme Leung. Daarbij komen nog het vleesrestaurant Butcher’s Block en het Indiase Tiffin Room. Vanzelfsprekend zullen de Long Bar voor een Singapore Sling en de Writers Bar niet ontbreken.

Japan en meer

In Japan vinden in 2019 de Rugby World Cup en in 2020 de Olympische Spelen plaats. Met het oog daarop breidt Accor zijn portfolio in het land van de rijzende zon uit. Met het Pullman Tokyo Tamachi opende het zijn duizendste hotel in Asia-Pacific. Binnenkort openen het MGallery Kyoto Sanjo en het Ibis Osaka Umeda in deze meest populaire bestemmingen in het land. In de zomer van 2019 opent in Jakarta het 412 kamers tellende Swissôtel Jakarta PIK Avenue. In de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar opende zopas een Novotel en in de heuvels van Sapa, Vietnam, opende zopas het MGallery Hotel de la Coupole. In Bangkok tenslotte vernieuwt Accor de succesformule van zijn Mercure/Ibis dual hotel aan de Chao Phraya rivier met een nieuwe Novotel – Ibis Styles aan Soi 4 van Sukhumvith Road. Dit nieuwe dual-hotel is een realisatie in partnership met de Erawan groep.

Comments