Analyse

ABTO Travel Trends Report: eerste cijfers

Het ABTO Travel Trends Report onderzoekt maandelijks een indrukwekkende steekproef. Zo wordt het reisgedrag van om en bij de 30.000 Belgische reizigers per jaar grondig doorgelicht. De maandelijkse bevraging zorgt ervoor dat trends en evoluties zichtbaar worden. Hierbij alvast de eerste cijfers na 6 bevragingsgolven (november 2017 – april 2018), waarbij 5951 boekers werden bevraagd. Deze staan voor ruim 21.000 reizigers. Op basis van deze steekproef wordt de Belgische reismarkt ingeschat op 10.613.839 reizigers per jaar.

Keuze van de accommodatie

De Belg gaat nog steeds het liefst op hotel en kiest daarbij overduidelijk (41%) voor 4 sterren of een equivalente kwaliteit. Maar liefst 46% kiest voor een hotelverblijf terwijl 17% opteert voor een vakantiewoning en slechts 9% voor een appartement.

Keuze van het transport

Het meest populaire transportmiddel van de Belg is de eigen wagen (41%), gevolgd door het vliegtuig (38%). 12% van de Belgen reist met de autocar en 5% per trein.

Top 10 landen van bestemming

De absolute top is Frankrijk met ruim 1 reis op 5 (21,39%). Op de tweede plaats staat België: ruim 15% van de Belgen verkiest een vakantie in eigen land. Spanje blijft met bijna 11% trouw nummer drie. Belgen blijven dus duidelijk het liefst binnen Europa.

Vertrekmaanden

De belangrijkste afreismaand is juli, goed voor één reis op vijf (20%). Dan volgt april met 13%. Augustus en mei zijn goed voor een gedeelde derde plaats met elk 11% van de reizen.

Boekingsmaanden (accommodatie)

Januari blijft met kop en schouders de grootste boekingsmaand met 22% van de geboekte verblijven.

Comments