Analyse

ABTO Nieuwjaarsreceptie: “2020 opnieuw een schakeljaar”

Het eerste event van het nieuwe jaar is een feit. Op 8 januari verzamelden zo’n 200 reisprofessionals zich in de b.House in Zaventem voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van ABTO, georganiseerd met de steun van Brussels Airlines en de Toeristische Dienst van de Dominicaanse Republiek. ABTO-voorzitter Luc Coussement blikt terug op een opmerkelijk 2019 en schetst de toekomst voor 2020.

2019 was in vele opzichten een opmerkelijk jaar, met het verdwijnen van Thomas Cook, de ruime  aandacht voor het klimaat, en de nieuwe reiswet die haar eerste volle jaar in de praktijk erop heeft zitten. Het was een jaar waarin meer dan ooit de flexibiliteit van het georganiseerde reizen op de proef werd gesteld, maar ook het jaar waarin we onze kracht hebben getoond. Het ABTO Travel Trends Report (ATTR, nvdr.) bevat intussen de data van twee volle jaren. Na een succesvolle data-kalibratie in december, geeft onze ATTR nu evoluties weer over de 43 bevraagde criteria voor 2018 en 2019.

Voor de voorbije zomer leren we dat:

  • Er 14,3M Belgen hebben gereisd vs. 13,1 in zomer 2018 (+9%);
  • Het aandeel georganiseerd reizen lichtjes in aandeel stijgt van 23 naar 25% met een gelijke mix online vs. Offline;
  • De hoofdactiviteit op vakantie is voor de Belg met 77% nog steeds het ontdekken van cultuur, gevolgd door ontspanning met 71%.

2019 was ook het jaar van de allereerste Belgian Travel Summit, een project waarin de vier beroepsverenigingen (ABTO, CLIA, UPAV en VVR) samen hun schouders zetten onder de toekomst van de Belgische reissector. Tijdens de BTS werd er gebrainstormd over Sustainability, Education, Digitalisation en Business Development. Het resultaat is een white paper die de basis vormt voor een verdere uitdieping per topic: de hackathons.”

(Lees verder onder foto’s)

2020: een schakeljaar

“Het voorbije jaar werd er binnen ABTO hard gewerkt en zo werd de kennisbasis nog verder uitgediept.  In 2020 bouwt ABTO daarnaast verder op de samenwerking die er vandaag reeds is tussen de beroepsverenigingen. Meer dan ooit is het duidelijk dat we ons op de zaken die de sector verbindt, moeten focussen. In samenwerking met het Garantiefonds Reizen realiseerden we de tweede stap in de ATTR Market Intelligence: de GFG Reisintenties. Deze studie vindt 4 keer per jaar plaats en bevraagt representatieve panels naar hun reisintenties voor hun volgende reis binnen de 24 maanden. Uit de eerste bevraging leren we alvast dat:

  • 83% van de bevraagde Belgische respondenten de intentie heeft om binnen de 12 maanden een vakantiereis te ondernemen;
  • 20% geeft aan de intentie te hebben om een Air Package te gaan boeken;
  • 42% geeft aan de intentie te hebben om een vliegtuig te nemen, 37% de wagen, 7% de bus en 6% de trein.

Eind deze maand, na afwerking van onze tweede bevraging, stellen ABTO en het GFG dit rapport uitgebreid voor. 2020 wordt tevens het jaar waarin ABTO meer dan ooit Europees actief zal zijn via FIT/FTI binnen ECTAA. We werken op Europees vlak aan de voorbereiding van de grote evaluatie van de Package Travel Directive, aan verschillende Air and Rail Distribution Matters, aan Representative action – Collective redress, aan Taxes on Margins, aan verscheidene destination related topics alsook aan het opstarten van een focus groep rond Sustainability.”

ABTO Star

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie werd eveneens de ‘ABTO Star’ uitgereikt. Na de erkenningen voor Geert Raes (Wings ’n Wheels) en Jean-Luc Hans (BT Tours) in 2018 en Pierre Fivet (VacanSoleil) in 2019, ging de ABTO Star dit jaar naar de Belgian Travel Summit, het gezamenlijk initiatief van de vakverenigingen VVRUPAVABTO en CLIA. Anne-Sophie Snyers (UPAV), Koen van den Bosch (VVR), Ilse Meyers (ABTO) en Vinciane Jacquiez (CLIA) namen de prijs in ontvangst. De summit vond vorig jaar plaats in Ras al-Khaimah met de steun van Ras al-Khaimah Tourism Authority (RAKTDA) en Emirates. Een zestigtal reisprofessionals namen eraan deel. Het initiatief krijgt de komende maanden nog een vervolg tijdens de hackathons.

V.l.n.r. Anne-Sophie Snyers (UPAV), Ilse Meyers (ABTO), Vinciane Jacquiez (CLIA) en Koen van den Bosch (VVR). Ze nemen de ‘ABTO Star’ in ontvangst voor hun aandeel in de organisatie van de Belgian Travel Summit.

Bekijk hier alle foto’s van de nieuwjaarsreceptie.

Comments