Newsflash

Aandeel Thomas Cook veert op

Het al wekenlang slabakkende aandeel van Thomas Cook (een waardeverlies van zo’n 60% sinds november 2018) op de beurs in Londen, veerde gisteren zo’n kleine 20% op (29,05 pence) na het nieuws – via de Britse betaalzender Sky News tijdens het Paasweekend – dat verschillende investeringsbedrijven zich zouden gemeld hebben voor een overname van het toerismeconcern Thomas Cook of minstens één of meerdere delen ervan. Sinds februari staat de luchtvaartdivisie van de groep (103 toestellen met 20 miljoen pax in 2018) in de etalage, o.a. om de schuldenberg van 1,7 miljard pond (2 miljard euro) te helpen afbetalen. Dit alles tegen een achtergrond van twee winstwaarschuwingen eerder dit jaar, o.a. omwille van de tegenvallende boekingen en de permanente onzekerheid over de Brexit. De Amerikaanse investeringsfondsen KKR&Co en het Zweedse EQT Partners (o.a. eigenaar van de Noordse hotelketen Scandic en het leasebedrijf Nordic Aviation) zouden Thomas Cook Group willen overnemen, terwijl de huidige Chinese aandeelhouder Fosun International (nu al eigenaar van 17% aandelen in de groep en sinds 2015 van Club Med) primair geïnteresseerd zou zijn in de touroperator-afdeling. Maar ondertussen hebben Fosun en Thomas Cook samen al twee hotelprojecten lopen in China.

Het Amerikaanse KKR&Co is als investeringsmaatschappij een bekende in het internationaal toerisme. Het is sinds 2017 mede-eigenaar van Apple Leisure Group (ALG), een dominante touroperator op de Caraïben en Mexico, met 14 brands (zoals AM Resorts, Apple Vacations, United Vacations, etc.) en 3,2 miljoen passagiers per jaar.

Stilaan wordt het waarom van het binnenhalen in de maand maart van de vroegere financiële TUI-expert Will Waggott* duidelijk, eerst als hoofd van de touroperating-filiale maar voornamelijk als GM UK om de Britse tak financieel te saneren met o.a. het wegsnijden van 320 posities in de UK.

Verder, beweren Europese analisten, zou Will Waggott wel eens als ‘facilitator’ kunnen optreden voor de overnames of fusies van de verschillende groepsonderdelen. Volgens TC liggen er op dit ogenblik geen concrete overname-scenario’s op tafel, maar de ‘overname-fantasieën’ bij diverse beleggers krijgen hier wel nieuwe ingrediënten aangereikt. De marktkapitalisering van Europa’s tweede grootste reisconcern ligt nog amper op 376 miljoen pond (ongeveer 434 miljoen euro). In China werkt Thomas Cook al via een eigen bedrijf met Fosun in Shanghai samen en op dit ogenblik zijn er gemeenschappelijke hotels geprogrammeerd onder de naam Casa Cook en Sunwing. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

*Will Waggott was na zijn vertrek bij TUI tot maart 2018 topman bij Travelopia, één van ‘s werelds grootste niche-to met 1,1 miljard euro omzet in 2016 en met bekende brands als The Moorings, Sawadee, Sunsail, etc. Twee jaar geleden verkocht TUI voor 380 miljoen euro die 50 niche-specialisten (allen onderdeel van de Specialist Division of TUI) aan… KKR (ook eigenaar van het Catalaanse PortAventura)!

Comments