Bestemmingen

72 uur in Kigali, Rwanda

Rechtstreeks vanuit Brussel met RwandAir

Wie Rwanda of Kigali zegt, denkt meteen aan de genocide die nu bijna 25 jaar geleden het leven kostte aan bijna 1 miljoen mensen. Vandaag is Kigali een trotse en vooruitstrevende hoofdstad, bruisend van hi-tech ondernemingen, creatieve start-ups, trendy cafés en restaurants. Wij nemen u mee voor 72 uur in misschien wel de meest verrassende stad van Oost-Afrika.

Veilig en netjes

Rwanda (12 miljoen inwoners) staat bekend als het land van de duizend groene heuvels en bij zonsondergang is Kigali echt een juweel in zijn landelijke kroon. De Bamboo rooftopbar, op de 14de verdieping van het Ubumwe Grande Hotel, biedt een adembenemend uitzicht over de stad die ook bekend staat om haar lage criminaliteit, levendige eetcultuur en vriendelijke inwoners. Kigali heeft veel gemeen met Singapore – het is schoon, groen en veilig – en heeft veel buitenlandse zakenlui kunnen aantrekken om hier een onderneming op te zetten. Bezoekers van de hoofdstad zullen het gevoel van orde, de overvloed aan groen en de goedverlichte straten die dagelijks worden geschrobd, niet vergeten. Een generatie na de politieke onrust, gewapende strijd en de daaropvolgende genocide, staat Rwanda opnieuw op de kaart. De bevolking is vastberaden om de ingeslagen weg verder te bewandelen. Maar ondanks zijn glooiende groene heuvels, schone straten en energieke kunstscène, worstelt Kigali – en bij uitbreiding heel Rwanda – nog steeds met het aantrekken van toeristen. De meeste bezoekers komen en rijden er nog steeds dwars doorheen op weg naar oerwouden en safariparken.

Veel te beleven

Gezien de vele heuvels en de grote niveauverschillen is een taxi, huurauto of een van de alomtegenwoordige motortaxi’s de beste manier om de stad te verkennen. Om Kigali vandaag te omarmen, moet je wel het ingewikkelde verleden ervan begrijpen. In 1994 werden 800.000 etnische Tutsi-burgers stelselmatig vermoord door hun Hutu-buren. Het Kigali Genocide Memorial (KGM) opende zijn deuren in 2004 en fungeert als een museum dat de gebeurtenissen van de genocide onder de aandacht brengt. KGM is ook een massale begraafplaats voor meer dan 250.000 slachtoffers. De hoofdtentoonstelling beschrijft de koloniale geschiedenis van Rwanda en de factoren die hebben geleid tot de slachting. Een tweede tentoonstelling richt zich specifiek op kinderen die tijdens de genocide werden vermoord, terwijl een derde tentoonstelling andere massale gruweldaden onderzoekt. Reken op minstens 90 minuten voor een bezoek aan de tentoonstellingen en wandel vervolgens door de vredige herdenkingstuinen.

Loop ook eens langs Camp Kigali Memorial waar op 7 april 1994 tien Belgische blauwhelmen vermoord werden. Rondgeleid worden door een jongeman die zelf voor dood achtergelaten werd tijdens de genocide en er letterlijk en figuurlijk de littekens van draagt, dat doet wat met een mens.

Kunst met een verhaal

Kigali telt tal van interessante kunstgalerieën, maar geen ervan is zo levendig – of heeft zo’n vertederend verhaal – als Niyo Art Gallery. Een bescheiden Rwandees huis dat is omgetoverd tot een klein, kleurrijk museum. Niyo heeft lokale kunstenaars die ermee hebben ingestemd hun winst te delen met het Niyo Cultural Center, dat meer dan 100 Kigali-straatkinderen beschermt en opleidt en hen ook de traditionele muziek aanleert. Aan de voet van de berg Kigali – de hoogste van de heuvels rond Kigali, met een hoogte van meer dan 1850 meter – ligt Nyamirambo, een van de meest diverse districten van de stad. Vroege vogels kunnen genieten van een panoramisch uitzicht vanop de bergtop. Al even interessant is een bezoek aan het Nyamirambo Women’s Centre, een NGO die met de kracht van naald en draad het gender-gerelateerd geweld bestrijdt. Het centrum herbergt een levendig naaiatelier waar lokale naaisters kleurrijke kitenge – de lichte met batik bedrukte katoenen stoffen die overal in Oost-Afrika aanwezig zijn – transformeren in mooie souvenirs.

Slurpen en proeven

De heuvels van Rwanda, de vulkanische bodem en het gematigde klimaat maken het ideaal om koffie te laten groeien, maar terwijl de wereld dol is op Rwandese java, raken de meeste inwoners het spul nauwelijks aan. Een handvol nieuwe fairtrade coffeeshops brengen daar langzaam verandering in. Bij Question Coffee worden bonen van vrouwelijke boeren in huis geroosterd door glimlachende barista’s.

Kigali kent ook een restaurantboom. Aanraders zijn Heaven en Poivre Noir. Bij Heaven, een heerlijk expat-gerund restaurant en hotel, denk je in eerste instantie dat het een authentieke Afrikaanse eettent is. Als je echter de menukaart bekijkt, blijkt dat ze niet schuwen om grensverleggend te koken. Van de Amerikaanse, Franse en Afrikaanse keuken hebben ze een heerlijke smeltkroes gemaakt. Misschien geen betere plek om de creatieve fusion te proeven die de eetcultuur van de stad kenmerkt in Poivre Noir. Het menu in deze bistro combineert Franse en Belgische invloeden met Rwandese ingrediënten.

Kigali loopt over van souvenirstalletjes, maar de kwaliteit kan dubieus zijn en veel artikelen worden eigenlijk niet in het land gemaakt. Maar bij Go Kigali, een designboetiek in het nieuwe Kigali Marriott hotel, kunnen shoppers kiezen uit sieraden, kleding voor volwassenen en kinderen, lederen boekentassen, geweven manden en meer, allemaal gemaakt door Rwandese en Oost-Afrikaanse ambachtslui.

Brussel – Kigali met RwandAir

RwandAir vliegt sinds het najaar 2017 drie keer per week rechtstreeks van Brussel naar Kigali. De vlucht met een moderne Airbus A330-200 of -300 duurt ongeveer 9 uur en aan boord zijn er drie reisklassen: economy, premium economy en businessclass (Dream Class). Passagiers in premium economy, genieten van heel wat voordelen zoals meer beenruimte, bredere stoelen, uitgebreidere maaltijden en een fraaie amenity kit.

Fly the dream of Africa, met haar slogan verzekert RwandAir de passagiers een service die van een zeer degelijk en internationaal niveau is. De ticketprijzen liggen een stuk lager dan bij andere maatschappijen die Kigali rechtstreeks vanuit Brussel of met een tussenstop aanbieden.

Meer info: Air Agencies Belgium/RwandAir 02/712 64 28 of sales.brussels@rwandair.com

Comments