Analyse, Studiereis

50 shades of Utah

Door Laurent Versin, Staff Reporter Travel Magazine

Van 16 tot 25 maart nam Olivier Barthez van Visit Utah een groep professionals van Del-Tour, Wings ’n Wheels, USA Travel, Connections, Joker en Delta Air Lines mee naar de staat Utah met zijn 44 (!) staatsparken. Na een uitstekende vlucht met Delta (vanuit Amsterdam of Parijs) verzamelde de volledige groep in Salt Lake City, het vertrekpunt voor een reis van een 2.500-tal kilometer langs alle schakeringen van Utah.

Go Jazz!

Hoe maak je het best kennis met de Amerikaanse sfeer? Een NBA-basketmatch bijwonen natuurlijk! Utah Jazz nam het op tegen de Brooklyn Nets, de bezoekers uit New York konden geen vuist maken tegen de thuisploeg, en verloren dan ook. Wie is er dan ook beter geplaatst om hun staat aan te prijzen, dan de locals? Zij het op sportief vlak of op toeristisch vlak.

De dag erop zetten we koers richting Moab, maar niet zonder eerst een tussenstop te maken aan het dorpje Helper, waar we de vriendelijke burgemeester Lenise Peterman ontmoetten. Zo leerde de groep over de projecten en toekomstplannen van Helper, die zijn hotelaanbod verder wil uitbreiden om zich te positioneren als charmante uitvalsbasis voor roadtrips in Utah.

Verder naar Dead Horse Point State Park onder een grote ronde zon ondanks het feit dat we relatief vroeg in het seizoen reizen. Dit staatspark biedt een fantastisch zicht op de Colorado-stroom en een adembenemend zicht op de typische canyons van West-USA. Een voorsmaakje van wat er ons nog allemaal te wachten stond op deze reis, en het ging alleen maar in stijgende lijn.

Parken bij de vleet

Na een nacht in Moab, stad gekend voor zijn immens aanbod aan avontuurlijke activiteiten (4×4, klimmen, mountainbiken, allerhande tochten…), werd de beklimming naar Delicate Arch ingezet, in het hart van het Arches National Park. De beloning was overdadig: een ongelofelijk vergezicht met de bekende rotsformaties bij het rijzen van de zon. Het kan er erg druk worden in de zomer, maar in de lente is het er zeer kalm, wat je toelaat in alle rust je tijd te nemen om te genieten.

Op de route naar Kanab brachten we de nacht door in Bluff, alvorens de Valley of the Gods te ontdekken. Een soort mini-Monument Valley die de omweg waard is, zonder Moki Dugway en Muley Point Overlook over te slaan. Een 4×4 of SUV zijn wel verplicht voor deze onverharde wegen die soms te avontuurlijk kunnen zijn voor een normale wagen of busje.

 

Tijd voor een fotostop bij Forrest Gump Point met Monument Valley aan de horizon. Opnieuw een fantastisch panorama bij Goosenecks State Park. Je ziet er de meanderende San Juan rivier. Na alles ten volle hebben opgenomen werd het tijd om de route verder te zetten richting het Canyons Boutique Hotel te Kanab.

Goosenecks SP.

Must see’s en verborgen parels

Met 44 nationale parken, aangevuld met staatspurk, zonder publieke gronden mee te rekenen, is het niet verwonderlijk dat Utah over heel wat natuurschoon beschikt. Bij het vertrek van Kanab, stond een jeep klaar van Forever Adventure Tours. Geen overbodige luxe als je de wegen ziet die we die dag namen. Na de Vermillion Cliffs National Monument betraden we White Pocket, een zeer effectieve troost voor wie niet uitgekozen werd om The Wave te bezichtigen (elke dag worden een twintigtal mensen uitgeloot in Kanab die toegang krijgen).

De versteende duinen van White Pocket maken vervolgens plaats voor de ‘slot canyon’ van Peek-A-Boo. Deze twee uitzonderlijke plaatsen worden verrassend genoeg weinig bezocht, maar zullen ongetwijfeld elke enthousiasteling van rotsformaties, en parken in het algemeen, weten te bekoren. Laat uw klanten niet alleen gaan maar boek een bezoek met gids. Zo raken je klanten niet gestrand in het zand.

 

Toen we in Zion National Park aankwamen werden we vergezeld van enkele regendruppels. Zion, een vaste waarde in veel circuits door West-USA, toont een heel ander gezicht in de regen. Kleine watervalletjes vormen zich overal tussen de rotsen, wat voor een spetterend zicht zorgt. Ook hier kan je rustig alles in je op nemen zonder horden andere bezoekers, wanneer je niet in het hoogseizoen reist. Zo gaat de charme van het park niet verloren.

Dichtbij Ivins, op enkele passen van St. George, vind je het staatspark Snow Canyon, een van de vele verborgen parels, die vele roadtrippers links laten liggen door tijdsgebrek, of simpelweg om dat ze niet op de hoogte zijn. Ook in de buurt van St. George laat een bezoek aan Sand Hollow State Park toe om een recreatiegebied aan de rand van het water te ontdekken met een aanbod aan watersporten en motorsporten zoals quad en buggy. Dit alles met state of the art infrastructuur en materiaal, wanneer je even iets anders wil doen.

Bryce Canyon.

Onze trip in Utah ging vervolgens verder via Bryce Canyon, dat nog besneewd was en we vervolgens met sneeuwschoenen hebben verkend. We volgende de route van Sunrise Point naar Sunset Point. We worden verrast met een landschap dat zo uit een postkaart is weggeplukt. Bryce Canyon laat een diepe indruk na bij de deelnemers, ook in de winter ! Bryce Canyon wordt weinig bezocht tijdens de winter en in het begin van de lente. Het is nochtans de ideale periode om van de natuurpracht te genieten zonder daarvoor in de file te moeten gaan staan…

Na Bryce Canyon werd de route verder gezet richting Salt Lake City, de hoofdstad van Utah, maar eerst was er een shopping-stop in Outlets at Traverse Mountain (Lehi). Om deze buitengewone reis af te sluiten, gingen we richting het Antelope Island State Park. Een perfecte plek waar je te midden van de natuur kan kamperen, in het hart van de Great Salt Lake en in het gezelschap van bizons, antilopen en herten die dit eiland in grote getalen bewonen.

Dit alles is slechts een klein deeltje van wat Utah te bieden heeft. Het was een studiereis die bewees dat de bestemming tal van verrassingen in petto heeft en dat net dát het verschil kan maken om de klanten een onvergetelijke reis te bezorgen. Zeker voor wie geen schrik heeft om eens van de gebande paden te treden, heeft Utah alles in huis om de kant te bekoren.

Delta Air Lines biedt rechtstreekse vluchten aan vanuit Amsterdam en Parijs Charles De Gaulle naar Salt Lake City – Utah. Een inflight report over de vlucht AMS-SLC, leest u volgende week op de TM Website.

Reacties van de travelpro’s

Marina Sonck (Wings ‘n Wheels): “Utah, ‘People of the Mountains’… Deze staat heeft zijn naam niet gestolen. De canyons blijven altijd verbazen. Elk nationaal park is anders en elke rotsformatie heeft zijn eigen kenmerken. Het maakt deze reis verrassend en intrigerend. Deze studiereis liet ons het mooiste van de klassieke parken ontdekken: Arches, Canyonlands, Zion en Bryce Canyon. Deze bestemming moet uw klant echt in de winter gezien hebben. Een wonder, evenzeer door de besneeuwde panorama’s als door het beperkt aantal toeristen die de staat dan aandoen. Delicate Arch voor ons alleen… Het leek wel alsof we alleen op de wereld waren. Bovendien waren de temperaturen ideaal tijdens de wandelingen. Een aanrader!”

Ludwig Verbruggen (Joker): “Als promotor van authentieke ervaringen en pionier in duurzaam reizen kennen we bij Joker al langer de verborgen troeven van Utah. In onze individuele roadtrips met huurwagen, camper of campervan geven we onze reizigers nu al ruim de tijd om ook de indrukwekkende schoonheid te ontdekken die in de buurt van de gekende ‘Mighty 5’ te vinden is. In die plaatsen ’tussenin’ vind je nog kleinschalige hotels, restaurants en excursiemaatschappijen die met veel passie worden uitgebaat door plaatselijke families. Door deze ‘hidden gems‘ op te nemen in onze roadtrips beleven onze reizigers een unieke ervaring en helpen we deze lokale gemeenschappen om zich verder te ontwikkelen. Voor onze meer actieve reizigers heeft deze trip nog maar eens bewezen dat de lente de ideale periode is om Utah te bezoeken. Zo was het niet te warm tijdens de ‘hike’ naar Delicate Arch en hadden we het besneeuwde Bryce Canyon voor ons alleen. Mijn persoonlijke hoogtepunten waren het bezoek aan Valley of the Gods nabij Mexican Hat en Peekaboo Canyon in de buurt van Kanab. Dit zijn fantastische alternatieven voor zij die Monument Valley en Antelope Canyon te druk of te toeristisch vinden. En dan is er natuurlijk ook nog altijd Zion, mijn favoriete nationale park. Ik was superblij dat het de nacht voor ons bezoek zo hard geregend had, want zo heb ik eindelijk de watervallen kunnen bewonderen. Een uitzonderlijk natuurfenomeen… zo krachtig, zo overweldigend, zo Utah…”

Elke De Winne (USA Travel): “Utah blijft natuurlijk één van de mooiste bestemmingen om naartoe te reizen en elk jaar trekken de nationale parken van Utah dan ook heel veel bezoekers. De ‘Mighty 5’ herbergen een schat aan unieke rotsformaties en buitengewoon prachtige locaties om te ontdekken. Achter elke bocht lonken verbluffende canyons, kleurrijke zandsteenkliffen en adembenemende panorama’s. Zelfs de snelwegen zijn fotogeniek in Utah, denk maar aan Forest Gump Point en het uitzicht over Monument Valley juist over de staatsgrens in Arizona. Utah in de winter bezoeken was voor mij een volledig nieuwe ervaring en ik kan het iedereen aanraden. Met sneeuwschoenen stappen in het nationaal park van Bryce langs het met sneeuw bedekte amfitheater was magisch. Repeaters die de reeds bezochte parken op een andere manier willen ervaren of reizigers die deze bestemming voor de eerste keer willen ontdekken, genieten van allerlei voordelen in de minder drukke periodes. Goedkoper, minder druk, aangenamere temperaturen, skiresorts dichtbij en vooral het park voor u alleen! Stel u voor: u komt na 1u stappen voor Delicate Arch te staan en u kan er zoveel tijd doorbrengen als u maar wenst. Helemaal alleen één met de natuur. Een van de hoogtepunten van deze reis was ongetwijfeld White Pocket. White Pocket is een minder bekend gebied met golfvormige rotsen en magnifieke kleuren in het Vermillion National monument gebied. Niet te missen!”

Olivier Barthez (Visit Utah): “De Toeristische Dienst van Utah is iets minder dan één jaar aanwezig in België. En de voorbije tien maanden hebben hun vruchten afgeworpen. Utah is bekend voor zijn enorme natuurparken, de Mighty 5, maar er zijn nog veel meer prachtige plekken te ontdekken, en dit het hele jaar door! Het profiel van de Belgische reiziger past helemaal in het plaatje van wat Utah wenst aan te trekken: ze verblijven gemiddeld langer ter plaatse, ze houden van ‘off the beaten track’ en hij betaalt graag voor kwaliteitsvolle producten (verblijf, restaurants, activiteiten,…). Deze studiereis met Belgische touroperators is van groot belang voor ons, omdat we eens de minder gekende kanten van de staat kunnen tonen die een groot potentieel zijn voor de Belgen. Het is mijn eerste studiereis met Belgische professionals, en ik ben aangenaam verrast door hun enthousiasme en professionalisme.”


Wie, wat, waar?

Periode: 16 tot 25 maart.

Luchtvaartmaatschappij: Delta Air Lines, directe vlucht CDG-SLC of AMS-SLC.

Deelnemers: Dorothée Druez (Del-Tour Perwez), Elke De Winne (USA Travel), Virginie Sitko (Connections Verviers), Marina Sonck (Wings&Wheels) en Ludwig Verbruggen (Joker).

Begeleiders: Els Sluijmers (Delta Air Lines) en Olivier Barthez (Visit Utah).

Verblijfshotels: Radisson Salt Lake City Downtown, Fairfield Inn and Suites, Desert Rose Resort & Cabins, Canyons Boutique Hotel (Kanab), La Quinta Inn & Suites (Springdale), Best Western Plus Ruby’s Inn (Bryce Canyon), RL Salt Lake City,

Bezochte hotels: Inn on the Cliff (St George), Under Canvas Zion, Bluff Dwellings Resort, La Posada Pintada (Bluff), Hat Rock Inn (Mexican Hat).


 

Comments