Rail

175 jaar spoorverbinding tussen Parijs en Brussel

Thalys vierde op 14 juni de 175ste verjaardag van de spoorverbinding tussen Parijs en Brussel. Ter gelegenheid van deze verjaardag en de heropstart van reizen doorheen Europa, heeft deze ochtend een speciale herdenkingstrein met 175 Thalys reizigers en partners aan boord de historische route tussen Parijs en Brussel afgelegd. Dit keer niet in twee dagen, zoals op 14 juni 1846, maar in 1u22.
De eerste treinreis van Parijs naar Brussel, de eerste spoorverbinding tussen twee hoofdsteden, markeerde de start van het Europese internationale spoorwegverkeer.
In de loop der jaren en omwille van de technologische ontwikkelingen hebben SNCF Réseau, de Franse infrastructuurbeheerder, en Infrabel, de Belgische infrastructuurbeheerder, hun installaties vernieuwd en omgevormd om steeds beter in te kunnen spelen op de behoeften van de reizigers via deze historische verbinding.
« Vandaag vieren we de rijke geschiedenis van het internationale spoorwegverkeer. Het reizen per spoor heeft geholpen om Europeanen dichter bij elkaar te brengen, iets wat Thalys al 25 jaar voortzet. Na de reisbeperkingen omwille van de crisis willen onze reizigers weer kunnen reizen doorheen Europa. Thalys staat klaar met een verhoogd aanbod. Onze teams staan te popelen om passagiers terug aan boord van onze treinen te verwelkomen. » deelt Bertrand Gosselin, CEO Thalys.
« Aan de basis van dit mooie avontuur van Thalys lagen drie elementen. In de eerste plaats waren er de spoorwegmaatschappijen NMBS en SNCF die sterk geloofden in de toekomst van de hogesnelheidstreinen en in Thalys in het bijzonder om de modal shift naar een duurzaam vervoer te implementeren. » benadrukt Sophie Dutordoir, voorzitter van de raad van bestuur van Thalys en CEO van NMBS. « Er waren ook de overheden die bereid waren te investeren in deze hogesnelheidslijnen. En we hadden en hebben nog steeds de enthousiaste teams en medewerkers die dit hebben waargemaakt. Dank aan alle partners voor hun geloof in de trein als veilig, comfortabel, duurzaam en inclusief vervoermiddel. Vandaag en morgen. »
Christophe Fanichet, voorzitter en CEO van SNCF Voyageurs en hoofdaandeelhouder van Thalys: « De spoorwegverbinding Parijs-Brussel is het ultieme symbool van de mogelijkheid van het spoorvervoer om Europeanen met elkaar te verbinden en Thalys weerspiegelt de Europese roeping van de SNCF in het bijzonder. Deze geschiedenis is vandaag de dag des te belangrijker, nu de ecologische voordelen van de trein een belangrijke troef worden voor onze passagiers, of zij nu voor zaken of voor plezier reizen. Ik heb het volste vertrouwen in de Thalys-teams en onze partner NMBS om een nieuw mooi verhaal te schrijven in dit avontuur. »

Comments