Cruise

Rotterdam op schema voor lancering op 1 augustus

De bouw van de Rotterdam zit op schema om op 1 augustus de vloot van Holland America Line te vervoegen. Dat deelde Nico Bleichrodt, Managing Director Continental Europe mee tijdens een online persconferentie in aanwezigheid van de officieren van het nieuwe vlaggenschip van de rederij. De Rotterdam wordt het zevende schip met deze naam en het derde schip van de Pinnacle Class van Holland America Line. Het cruiseschip voor 2.668 gasten en 1.050 crewleden zal alle voorzieningen van haar zusterschepen aanbieden, maar er zijn ook enkele aanpassingen.

De bar Blend wordt omgedoopt tot de Half Moon Bar, een naam die verwijst naar het particuliere eiland van de rederij op de Bahama’s. Club Orange Dining Room, eerder gelanceerd op de Nieuw Statendam, zal ook op het nieuwe schip te vinden zijn. Het voormalige Culinary Arts Center staat ter beschikking van de suitepassagiers. Andere gasten kunnen er ’s avonds dineren mits betaling van een toeslag. Naast de aandacht voor het culinaire draagt de rederij ook muziek hoog in het vaandel met de Music Walk. Het concept omvat vijf live muziekervaringen: Lincoln Center Stage, B.B. King’s Blues Club, Billboard Online, Rolling Stone Rock Room en de World Stage.

Verder kondigt de rederij een upgrade van de Neptune Suites aan. Het schip beschikt over een ruim aanbod aan kajuiten waaronder familiehutten met twee badkamers en een reeks éénpersoonshutten waarnaar steeds meer vraag is. 70 procent van alle kajuiten op de Rotterdam beschikt over een balkon. Achter de schermen werd verder gesleuteld aan de duurzaamheid. Volgens kapitein Werner Timmers behoren de Rotterdam en haar zusters tot de meest zuinige vaartuigen, niet alleen binnen Holland America Line, maar ook binnen de Carnival Corporation die circa honderd schepen telt.

Een belangrijke aanpassing is de positie van de reddingsvlotten. Door deze iets meer naar binnen te keren, zal het schip door het Panamakanaal kunnen varen. Dit zal de rederij toelaten de Rotterdam makkelijker in te zetten aan de westkust van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika zonder dat het schip helemaal rond het continent hoeft te varen. Andere nieuwigheden zal de rederij nog onthullen in de komende maanden.

Vaarschema

Rotterdam komt op 1 augustus in de vaart met een achtdaagse cruise van Trieste naar Civitavecchia (Rome) en vat daarna een veertiendaagse herpositioneringsreis aan naar Nederland. Vanuit Amsterdam verzorgt het schip de rest van het zomerseizoen cruises naar de Noorse fjorden, IJsland en de Baltische Staten. Nico Bleichrodt: “We hebben het programma voor 2022 inmiddels helemaal gelanceerd. We varen volgend jaar met vijf schepen in Europa. De Rotterdam zal daarbij een belangrijk aandeel vormen van onze afvaarten vanuit Nederland. Op het programma staan roundtrips naar de fjorden, de Baltische Staten, IJsland en ook de Noordkaap. We voeren cruises uit van één tot drie weken. Daarnaast varen we volgend jaar uiteraard in de Middellandse Zee. We zullen cruises aanbieden vanuit acht steden. Ik vind het belangrijk te melden dat we in 14 havens zullen overnachten. Op 15 andere locaties zal het schip tot vaak na 22 uur in de haven blijven.”

Een opmerkelijke cruise in 2022 wordt een trans-Atlantische overtocht tussen Rotterdam en New York. “Het begon voor Holland America Line op 15 oktober 1872 toen de Rotterdam I de eerste keer tussen die twee steden voer. Volgend jaar is het exact 150 jaar geleden dat de rederij met die overtocht van start ging. Daarom plannen we op 15 oktober 2022 op veler verzoek een historische overtocht van Rotterdam naar New York waarna het schip doorvaart tot in Fort Lauderdale.”

Bleichrodt hoopt dat Holland America Line midden mei haar afvaarten kan hervatten. “We zijn hiervoor afhankelijk van overheden en lokale recipients en werken als onderdeel van de Carnival Corporation samen met onder meer de Centers of Disease Control and Prevention (CDC) en de Cruise Lines International Association (CLIA). We houden nauwlettend in het oog hoe de wereld zich langzaam weer zal openen. Het vaccinatieproces is hiervan een belangrijk onderdeel. We zien dat de situatie behoorlijk evolueert en verwachten dat die zich de volgende maanden verder zal ontwikkelen. En daarop zullen we onze operaties plannen. Hoe die er exact zullen uitzien, daar valt helaas op dit moment nog weinig over te zeggen. Wij proberen zoveel mogelijk vast te houden aan ons programma.”

© foto’s Holland America Line

Comments