Bestemmingen

100 jaar BAUHAUS

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme kiest elk jaar voor enkele thematische campagnes. Dit jaar is het belangrijkste thema zonder twijfel het honderdjarig bestaan van Bauhaus. De Duitse architect Walter Gropius richtte in 1919 immers het Bauhaus op. Officieel de “Hochschule für Gestaltung als Staatliches Bauhaus”. Weimar was en is nog steeds een cultuurmetropool in de deelstaat Thüringen.

Gilbert Roels – senior reporter Travel Magazine.

Onder andere componist Wagner en schrijver Goethe verbleven er vaak. Al was Walter Gropius dan de officiële stichter van het Bauhaus, hij startte het instituut op vraag van de Belgische architect Henry van de Velde, die directeur was van de “Kunstgewerbeschule” en de academie in Weimar. van de Velde geldt, samen met Victor Horta, als een der belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. En als architect en functionalist speelde hij in het begin van de twintigste eeuw een voorname rol in de ontwikkeling van de architectuur en de decoratieve kunsten, vooral in Duitsland.

Vanuit Weimar verspreidde deze avant-garde kunst- en architectuurstroming zich over de hele wereld. In 1925 verhuisde het Bauhaus naar Dessau (Saksen-Anhalt) en daarna naar Berlijn, waar het in 1933 de deuren sloot onder druk van het nationaalsocialisme. Daarna zwermde de stroming en haar aanhangers uit over de wereld. Met een sterke vertegenwoordiging in wereldsteden als Tel Aviv, Chicago, Santiago de Chili, Moskou en Tokio.

Mede door de figuur van Henry van de Velde besteden Belgische en Luxemburgse reisorganisatoren en cultuurverenigingen regelmatig voor Duitse bestemmingen gelinkt aan het Bauhaus. Met vooral dan Weimar, Dessau en Berlijn als reisdoel. En naar aanleiding van dit Bauhaus jaar is er logischerwijze extra en vernieuwde belangstelling naar dit thema.

Algemene info over het Bauhaus jaar: www.bauhaus100.de/.

Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Travel Magazine verliet even de gebaande paden van Weimar, Dessau en Berlijn en ging in twee Noord-Duitse deelstaten op zoek naar het werk van Henry van de Velde, Walter Gropius en hun medestanders. In Noordrijn-Westfalen zijn vooral Krefeld, Essen en Hagen verbonden met het Bauhaus. In Nedersaksen zijn dat Alfeld, Celle en Goslar.

INFO: www.nrw-tourismus.de/bauhaus#bauhaus100imwesten

INFO: www.bauhaus100.de/orte-reisen/niedersachsen/

Krefeld en Hagen

Onder het motto ‘Hagener Impuls – Essener Aufbruch – Krefelder Perspektive’ bieden de door hun cultuurgeschiedenis nauw met elkaar verbonden steden Krefeld, Hagen en Essen in het kader van het Bauhausjaar het gezamenlijk project ‘Dreiklang im Westen’ aan. Met tientallen thematische tentoonstellingen, conferenties en concerten. En dat nog hele jaar en zelf langer. In Krefeld zijn de naast elkaar gelegen Haus Lange en Haus Esters mooie voorbeelden van de Bauhaus-architectuur. Ze zijn gebouwd door Ludwig Mies van der Rohe, de laatste directeur van Bauhaus. De textielfabriek Verseidetag uit 1930 is ook door hem gebouwd.

Hij maakte de twee naast elkaar gelegen villa’s Haus Lange en Haus Esters voor de oprichters van de grootste zijdenweverij uit die tijd. De villa’s, die uniek zijn omwille van hun stalen constructie, worden nu door de kunstmusea van Krefeld gebruikt voor tentoonstellingen. Een wandelbezoek aan de verschillende bouwwerken in Krefeld, kan onder meer met een digitale architectuurgids of met een deskundige gids.

INFO: https://krefelder-perspektivwechsel.de/projekte/2019

De stad Hagen was begin twintigste eeuw een belangrijk centrum voor modernistische kunst. Niet toevallig dus dat industrieel en kunstmecenas Karl Ernst Osthaus Hagen uitkoos om er een moderne villa te laten bouwen… door Henry van de Velde. Met de bedoeling er zijn Folkwang-museum onder te brengen. Met onder meer werk van Cézanne, Gauguin, Van Gogh en Matisse, van wie er nu nog een drieluik-fresco te zien is. Door het vroegtijdig overlijden van Osthaus kwam dat project vroegtijdig tot zijn einde en werd de collectie verhuisd naar het Folkwang museum. Het Hohenhof is een hoogtepunt van de art nouveau en een must om te bezoeken. Bijna alles is authentiek en wat ontbrak of vernield was is perfect nagemaakt. Het staat op de agenda van elke cultuurtrip rond architectuur, evenals de stad Hagen zelf waar altijd wel iets rond het Bauhaus te doen is.

INFO: www.hagen-online.de/hohenhof.html

Celle, Alfeld en Goslar

Huis in Celle ontworpen door architect Otto Haesler

De residentiële stad Celle is in de deelstaat Nedersaksen voor de meeste toerismeprofessionals in België en Luxemburg spijtig genoeg een nog onbekend juweel. De stad is niet enkel erg groen maar heeft tevens zowat vijfhonderd beschermde gebouwen, voor het merendeel vakwerkhuizen. Centraal ligt het park met het indrukwekkende hertogelijk kasteel. Elk jaar bezoeken nu al zowat 2 miljoen toeristen de stad. Voor de link met Bauhaus zorgt architect Otto Haesler. Toonaangevend voor het Bauhaus en wereldbekend is zijn “Glasschule”, een voor die tijd revolutionair gebouw met heel veel glas. Andere realisaties van de architect zijn het directeurshuis van de school en de woonwijk aan de Italiaanse tuin. De stad heeft zelfs een Otto Haesler wandelpad langs zijn realisaties, die men trouwens ook met een toeristische treintje kan bekijken.

Een historisch en tegelijk topklasse hotel in de stad is het Fürstenhof, een vijfsterren Althoff Collection hotel (www.althoffcollection.com/de/althoff-hotel-fuerstenhof-celle)

INFO: www.celle-tourismus.de/

Een andere absolute must voor Bauhaus-geïnteresseerden is het Fagus-Werk in Alfeld. Architect Walter Gropius bouwde deze fabriek in opdracht van schoenleestenfabrikant Carl Benscheidt. Het Fagus-Werk was het eerste industriële gebouw in de wereld met glazen wanden. Sinds 2011 is het gebouw erkend als UNESCO werelderfgoed omwille van het baanbrekend modern industrieel concept. Na bijna honderd jaar fabriceren de zowat 400 werknemers vandaag ook nog schoenlijsten, zij het dan niet meer van hout. Vandaag is het Fagus-Werk niet alleen een fabriek maar ook een plaats waar evenementen, concerten, theater- en filmvoorstellingen en tentoonstellingen plaatsvinden. Voor groepen zijn er thematische rondleidingen.

Het Fagus-Werk in Alfeld, een unieke realisatie van Walter Gropius en UNESCO-werelderfgoed

INFO: www.fagus-werk.com/

Tot slot gingen we een kijkje nemen op een andere UNESCO werelderfgoed site, met name het museum en bezoekersbergwerk Rammelsberg bij Goslar. Ook het historische centrum van de stad Goslar is werelderfgoed. Meer dan duizend jaren lang was de Rammelsberg als mijnbouwgebied in werking. Naar schatting 27 miljoen ton koper-, lood- en zinkertsen werden in deze omgeving naar boven gehaald. De mijn was tot 1988 in bedrijf. De installaties bovengronds zijn unieke voorbeelden van industriële architectuur uit het begin van de twintigste eeuw. Architecten van het bouwwerk uit de periode 1935-1939 waren Fritz Schupp en Martin Kremmer. De energiecentrale uit 1906 is gerenoveerd en omgebouwd tot een kunsthal. En in het voormalige magazijn bevindt zich de cultuurhistorische tentoonstelling. Bergwerk Rammelsberg biedt verschillenden soorten rondleidingen aan, zowel boven- als ondergronds. Sommigen zelfs met een wat avontuurlijk karakter.

Een splinternieuw viersterrenhotel dat oude architectuur en modernisme verenigt is hotel Villa Saxer (www.hotel-villa-saxer.de/en/home/)

INFO: www.rammelsberg.de.

Reizen rond het thema Bauhaus worden onder meer aangeboden door B-Tours, Korei, Davidsfonds cultuurreizen, Art Travel, Euroreizen en vele anderen.

Comments